WirtualneMedia.pl

Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Dyskusje dotyczące Internetu

Moderatorzy: Moderator, t.wojtas9@gmail.com, Robin

Awatar użytkownika
m.

Amazon od dwóch lat w Polsce. „Jesteśmy maratończykami, a nie sprinterami”

m. Sob Mar 25, 2023 7:44 am

Jakby tej polskj wersji nie było, to nikt by nie zauważył. Z niemieckiego częściej zamawiałem za czasów darmowej wysyłki. Na polskim obeccnie nie mogę - wszystko niedostępne. Może i są maratończykami, tylko chyba biegną do tyłu.
Awatar użytkownika
Oring

Re: Amazon od dwóch lat w Polsce. „Jesteśmy maratończykami, a nie sprinterami”

Oring Sob Mar 25, 2023 7:51 am

Wyszukiwarka Amazon to dramat, katastrofa coś pokroju Aliexpres, nie ma żadnych szans do allegro choć allegro też jest coraz gorsze. Natomiast ceny na Amazon i oferta Prime są całkiem nieźłe.
Awatar użytkownika
Falstart

Falstart Sob Mar 25, 2023 9:09 am

Interfejs sklepu strasznie bałaganiarski, UX na poziome sprzed 20 lat, podpisane komentarze od zupełnie innych produktów.
Czytniki Kindle wciąż nie wspierają języka polskiego… nie ma nawet polskiego układu klawiatury, przez co wyszukiwanie wyrazów zawierających polskie znaki jest niemożliwe, pisanie notatek też jest przez to utrudnione.
Awatar użytkownika
Zenada

Zenada Sob Mar 25, 2023 9:26 am

Nue wyszukuje większości towarów, ceny jrsli juz cos znajdzie z kosmosu. Gorszy od eBay. Allegro nie ma e nich żadnej konkurencji
Awatar użytkownika
anna

anna Sob Mar 25, 2023 9:45 am

"Falstart" napisał(a): Czytniki Kindle wciąż nie wspierają języka polskiego… nie ma nawet polskiego układu klawiatury, przez co wyszukiwanie wyrazów zawierających polskie znaki jest niemożliwe, pisanie notatek też jest przez to utrudnione.
I czytniki Kindle mają tylko 12 m-cy gwarancji producenta. Bo w USA sprzęty RTV/AGD mają tylko 12 m-cy gwarancji. A czytniki Kindle nie podlegaja pod prawodawstwo UE.
Awatar użytkownika
@anna

@anna Sob Mar 25, 2023 9:53 am

@anna: Tu akurat nie masz racji i mylisz pojęcia (gwarancja/rękojmia). Okres ochrony gwarancyjnej zależy od woli gwaranta. Jeżeli go nie określił, przyjmuje się, że wynosi 2 lata (ale jeśli określił to może być krótszy). To okres obowiązywania rękojmi wynosi 2 lata, w przypadku gwarancji zależy od woli gwaranta. Źródło informacji: strona UOKiK.
Awatar użytkownika
bicek

bicek Sob Mar 25, 2023 10:05 am

Amazon daje na czytniki Kindle tylko 12 miesięcy gwarancji producenta, więc coś tu nie halo.
Awatar użytkownika
ja

ja Sob Mar 25, 2023 10:23 am

Nic nie ma w tym sklepie. Jedna wielka żenada. A jak coś jest dostępne to potrafią z godziny na godzinę cenę podnieść o kilkadziesiąt złotych i jest wtedy drożej niż jak się zamówi z Anglii. Film ostatnio widziałem na blu ray za 16 PLN, a dziś to samo za sześć dych. Książek po polsku to praktycznie nie ma. Ceny nie są konkurencyjne tylko automat je dostosowuje do tego co znajdzie w polskich sklepach i taka myszka Logitecha kosztuje dokładnie tyle samo co w Media Expert i tylko dlatego, że to oni pierwsi zmienili cenę. Darmowa dostawa od czterech dych, ale robią ten sam wałek co polskie sklepy, że jak coś mogłoby kosztować czterdzieści to jest za 39,99. To jest najgorszy Amazon w jakim kiedykolwiek zakupy robiłem.
Awatar użytkownika
ja

ja Sob Mar 25, 2023 10:46 am

Jeszcze takie śmieszne coś jak to co mi się wyświetla po zalogowaniu do nich spadek z 66,55 zł na 66,53 zł. Jak w UK jest spadek o kilka funtów, albo podwyżka o kilka to tutaj informują o spadku o dwa grosze, ale nie informują, że to co mam zapisane na później cenę ma już o dwadzieścia złotych większą niż poprzedniego dnia.
Awatar użytkownika
Powtórka z eBay-a

Powtórka z eBay-a Sob Mar 25, 2023 10:56 am

Za granicą Amazon jest znany z bardzo krótkich czasów dostawy. Nie w Polsce. O ile w większości polskich sklepów można spodziewać się dostawy następnego dnia roboczego, to z Amazona wszystko idzie znacznie dłużej. Wypisują też bzdury, że np. towar zostanie dostarczony w sobotę (oczywiście towar jest dostarczany dopiero w następnym tygodniu).
Awatar użytkownika

Sob Mar 25, 2023 11:00 am

@bicek:Apple też daje tylko 12 msc gwarancji na swoje produkty. Oczywiście byłoby dobrze, aby Kindle miał 24 msc gwarancji (i popieram takie opinie) ale MITEM jest twierdzenie, że istnieje taki prawny wymóg. Otóż nie istnieje.
Awatar użytkownika
Vod

Vod Sob Mar 25, 2023 11:10 am

Ja jestem rozczarowany polskim Prime Video. Gdzie filmy z James Bondem (Amazon kupił przecież MGM i w wielu krajach w usłudze pojawiły się filmy z agentem 007). Krótko po uruchomieniu sklepu w Polsce odcięto też polskich widzów od praktycznie całego katalogu seriali anime (na rynkach zachodnich Amazon konkuruje mocno na tym polu z Netflix). Do dziś kliknięcie w kafelek „anime” w aplikacji generuje w Polsce error (wciąż tego nie naprawili).
Awatar użytkownika
ajfon

ajfon Sob Mar 25, 2023 11:25 am

"…" napisał(a): Apple też daje tylko 12 msc gwarancji na swoje produkty.
Bo też jest amerykański.
Awatar użytkownika
ja

ja Sob Mar 25, 2023 11:30 am

Najpopularniejsze kategorie produktowe wśród polskich klientów to elektronika, książki,
Jakie do diabła książki jeżeli polskich książek prawie nie ma? Elektronika? 109 złotych za myszkę Logitech G203 w Media Expert i 109 złotych za to samo w Amazonie. Jak Media Expert podniesie lub obniży cenę to automat Amazona ją dopasuje do tej samej kwoty. Nie będzie taniej nawet o złotówkę tylko dokładnie tyle samo.
Awatar użytkownika
...

... Sob Mar 25, 2023 11:40 am

"ajfon" napisał(a):
"…" napisał(a): Apple też daje tylko 12 msc gwarancji na swoje produkty.
Bo też jest amerykański.

A ten znowu swoje. Okres ochrony gwarancyjnej zależy od woli gwaranta. Nie ma znaczenia czy produkt jest produkcji amerykańskiej, polskiej czy brytyjskiej. Przecież wiele firm amerykańskich daje dłuższą gwarancję na swoje produkty.
Podstawa prawna: art. 577 Kodeksu cywilnego.

Prawo zapewnia natomiast dwuletni okres ochrony konsumenta, w ramach którego przez dwa lata można reklamować produkt na podstawie niezgodności z umową (tzw. rękojmia)... ale to coś zupełnie innego niż gwarancja.

Polecam też zajrzeć na https : // prawakonsumenta . uokik . gov.pl / reklamacja / gwarancja /
Wróć do Internet

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości