WirtualneMedia.pl

Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Dyskusje dotyczące Radia

Moderatorzy: Moderator, t.wojtas9@gmail.com, Robin

Awatar użytkownika
K2101

Re: Jedynie 44 tys. Polaków słucha radia przez DAB+. Dlaczego stacje inwestują w testy?

K2101 Pią Sty 13, 2023 2:37 pm

Czyli, jeśli wszyscy korzystają z aplikacji, to w najlepszym wydaniu robienie stacji za kilkanaście milionów rocznie dla 3 tysięcy osób?????!!!!!

Tak. Tylko musimy pamiętać, że gdyby PR4 dostało nowe częstotliwości (jak PR24) i zostało na FM, nie byłoby tych dyskusji.
I musimy pamiętać, że Czwórki słuchają też osoby w innych aplikacjach, w playerze...
I jeszcze jedno - Radio Dzieciom, Radio Chopin, Radio dla Zagranicy, Radio dla Ukrainy mają jeszcze mniej słuchaczy.
Awatar użytkownika
Szary wiruje pył

Re: Jedynie 44 tys. Polaków słucha radia przez DAB+. Dlaczego stacje inwestują w testy?

Szary wiruje pył Pią Sty 13, 2023 3:11 pm

"Albin" napisał(a): To jestem jednym z tych 44 tys. i w Szczecinie odbieram dab+ i słucham Muzyczne Radio. Problemem jest słaba oferta. Internetowego radia nie słucham bo nie mam odbiornika, nie wyobrażam sobie słuchania radia na telefonie czy tablecie, słaba jakość głośników…

Wystarczy telefon podłączyć kabelkiem lub przez bluetooth do głośników i już można słuchać Radia 357, RNŚ a nawet Dwójki . Do tego archiwum różnych zagranicznych i polskich audycji na Mixcloud albo Soundcloud.
Awatar użytkownika
Konrad

Konrad Pią Sty 13, 2023 3:58 pm

"Szary wiruje pył" napisał(a):
"Albin" napisał(a):
Wystarczy telefon podłączyć kabelkiem lub przez bluetooth do głośników i już można słuchać Radia 357, RNŚ a nawet Dwójki . Do tego archiwum różnych zagranicznych i polskich audycji na Mixcloud albo Soundcloud.

Nie chcę podłączać niczego, nie mam na to w samochodzie czasu. Chcę po prostu włączyć i słuchać, nawet jak mi się skończy internet w telefonie, a nie wiecznie kombinować.
Awatar użytkownika
na -

na - Pią Sty 13, 2023 4:05 pm

Technologia DAB+ wydaje się prądożerna.
Awatar użytkownika
Radiosłuchacz

Radiosłuchacz Pią Sty 13, 2023 4:52 pm

Też jeste słuchaczem Tej stacji. :)
Awatar użytkownika
gm1976

gm1976 Pią Sty 13, 2023 5:13 pm

Słucham w Warszawie w DAB+ Radio Profeto na odbiorniku chybrydowym Lenco-140
Awatar użytkownika
miś społeczny

miś społeczny Pią Sty 13, 2023 5:30 pm

Tam gdzie jest zasięg DAB+, tam jest i bogata oferta na FM. Akurat DAB+ bardziej by się przydało na prowincji, gdzie jest góra 6-7 stacji i to często z szumami.
Awatar użytkownika
miś społeczny

miś społeczny Pią Sty 13, 2023 5:31 pm

"EREMIX" napisał(a): Dziękujemy, internet już mamy. I to co raz szybszy. W DaBie mamy wasz archaiczny wynalazek z lat 90.!

Internet też jest wynalazkiem z lat 90-tych, a może nawet starszym.
Awatar użytkownika
pajacyk

pajacyk Pią Sty 13, 2023 5:40 pm

"gm1976" napisał(a): Słucham w Warszawie w DAB+ Radio Profeto na odbiorniku chybrydowym Lenco-140

Jak na CHybrydowym, toś gość.
Awatar użytkownika
Jaro

Jaro Pią Sty 13, 2023 11:40 pm

"Szary wiruje pył" napisał(a):
"Albin" napisał(a): To jestem jednym z tych 44 tys. i w Szczecinie odbieram dab+ i słucham Muzyczne Radio. Problemem jest słaba oferta. Internetowego radia nie słucham bo nie mam odbiornika, nie wyobrażam sobie słuchania radia na telefonie czy tablecie, słaba jakość głośników…

I?
Awatar użytkownika
To ja nikt inny

To ja nikt inny Sob Sty 14, 2023 1:07 am

"RD" napisał(a): DAB+ jest w tej chwili już przestarzały
Zacznijmy wyłączać starsze standardy jak fale długie i UKF. Internet jest starszy niż DAB+ ale sukces radiofonii w internecie jest naprawdę mały. W końcu internet uruchomiono w Polsce w 1996 r. wówczas można było już słuchać radio przez internet za pomocą realplayera. W tedy DAB+ jeszcze nie istniał.
Awatar użytkownika
To ja nikt inny

To ja nikt inny Sob Sty 14, 2023 1:14 am

"na -" napisał(a): Technologia DAB+ wydaje się prądożerna.
Skąd te bajki? Przecież każdy może sobie kupić sprzęt do sprawdzenia, ile Watt odbiornik pobiera. Wszystkie stare odbiorniki nie oszczędzają prądu, bo kiedyś na to nikt nie zwracał uwagę a teraz UE narzuca producentom oszczędność prądu.
Awatar użytkownika
To ja nikt inny

To ja nikt inny Sob Sty 14, 2023 1:15 am

"miś społeczny" napisał(a): Tam gdzie jest zasięg DAB+, tam jest i bogata oferta na FM. Akurat DAB+ bardziej by się przydało na prowincji, gdzie jest góra 6-7 stacji i to często z szumami.
Tylko tam nie ma infrastruktury do nadawania UKF-u i DAB+. Struktura w Polsce jest przystosowana do dolnego UKF-u.
Awatar użytkownika
Jarek

Jarek Sob Sty 14, 2023 2:51 pm

W Gdańsku dab+ słabo działa. W mieszkaniu nie znalazłem miejsca by radio przenośne chciało grać. A z anteną kierunkową na dachu jaki ma sens?
Awatar użytkownika
radioamator

radioamator Sob Sty 14, 2023 3:03 pm

Postawcie więcej nadajników w wielu miastach i zobaczycie o ile wzrośnie liczba słuchaczy
Wróć do Radio

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości