WirtualneMedia.pl

Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Dyskusje dotyczące gospodarki

Moderatorzy: Moderator, Robin

Awatar użytkownika
walter

Prezes NBP: chleb i masło są tańsze niż informuje się w stacjach tv bez polskiego kapitału

walter Czw Gru 08, 2022 5:41 pm

taki prezes to skarb;)
Awatar użytkownika
adam

Re: Prezes NBP: chleb i masło są tańsze niż informuje się w stacjach tv bez polskiego kapitału

adam Czw Gru 08, 2022 5:51 pm

Ja też się bardzo zdziwiłem gdy w sierpniu 1989 roku okazało się że w każdym sklepie jest inna cena 🙂
Awatar użytkownika
nick

Re: Prezes NBP: chleb i masło są tańsze niż informuje się w stacjach tv bez polskiego kapitału

nick Czw Gru 08, 2022 5:52 pm

co ty gadasz…. powiedz mi w ktorym sklepie byles? tylko w jednym takim?
Awatar użytkownika
8 stars

8 stars Czw Gru 08, 2022 6:34 pm

Pan Prezes powinien występować w kabarecie. Każdy Polak widzi ile wszystko dziś kosztuje i takie bredzenie budzi tylko irytację. Niestety on będzie realizował złotą myśl Jarosława „Nie damy sobie wmówić, że białe jest białe, a czarne - czarne”.
Awatar użytkownika
rk72

rk72 Czw Gru 08, 2022 6:38 pm

ja poruónalem ceny w niedużym sklepie polskiej firmy z caarfurem Carrfur jest od 10 do `5 procent droższy.Czyli marża na spożywce jest około 40 50 procent wprzypadku carfura
Awatar użytkownika
milosz

milosz Czw Gru 08, 2022 6:52 pm

Ja tez taki sklep znajde gdzie chleb bedzie tani, bo robi w nim za budzetowy chleb za 3 zl. Ten sam chleb w tym samym markecie, ale na stoisku wynajmowanym przez piekarnie kosztuje juz 5 zl. A 500 metrow dalej w innej sieci marketow ten sam chleb juz nie robi za budzetowy tylko normalny i jest 4,50 zl. I co ciekawego Glapiński chce udowodnic ? Chyba tylko przekaz do widzow tvpis info.
Rozmawialem kiedys z przypadkowym, nieznanym mi gosciem okolo 70 lat. Opowiedzial mi o problemach jakie go spotkaly w zyciu i jak instytucje panstwowe ( zus, policja, szpital, spolki energetyczne itp ) gnebia . Pomyslalem, ze chyba nie lubi obecnej wladzy. Na koniec stwierdzil, ze te wszystkie jego problemy to wina ... TUSKA , bo on oglada tvpis info i tam tak mowia. Tusk to niemiec i chce sprzedac Polske, a ci wszyscy urzednicy w tych urzedach, policji i spolkach energetycznych to jego agenci i specjalnie go gnebia jako Polaka na rozkaz Tuska.
Awatar użytkownika
Groszek

Groszek Czw Gru 08, 2022 7:13 pm

Przekaz PRL nie idzie oglądać... Wszystko tanie płacić ufać. Kto mu to pisze?
Awatar użytkownika
jest dobrze więc o co wam chodzi?

jest dobrze więc o co wam chodzi? Czw Gru 08, 2022 8:06 pm

Podczas kampanii prezydenckiej, ówczesny kandydat, a dzisiaj prezydent Andrzej Duda, zrobił przykładowe zakupy w sieci sklepów Biedronka. Wówczas polityk za chleb, jajka, ser żółty, olej, sok, margarynę, cukier oraz jajko niespodziankę zapłacił 37,02 zł. Podobny paragon odtworzyła redakcja dlahandlu.pl. Jak wynika z ich ustaleń, za podobny koszyk w październiku 2022 r. klientowi przyszło zapłacić 81,65 zł, czyli o ponad 120 proc. więcej niż przed siedmioma laty.
Awatar użytkownika
koszyk

koszyk Czw Gru 08, 2022 8:07 pm

no i jak tu nie obrazić matki pana prezesa?
Awatar użytkownika
Zdziwiony

Zdziwiony Czw Gru 08, 2022 8:08 pm

Ludzie, którzy aplikują na wysokie stanowiska, powinni przechodzić obowiązkowe badania psychiatryczne. W końcu pozbylibyśmy się wariatów. Jestem pewny, że gość nie ma pojęcia, ile poprzednio kosztowało masło.
Awatar użytkownika
Rob

Rob Czw Gru 08, 2022 8:24 pm

ŻYCIE:: chleb i masło są droższe niż informuje się w stacji TVP i innych stacjach uzależnionych od państwowych spółek i ich reklam.
Awatar użytkownika
Jamroży

Jamroży Czw Gru 08, 2022 8:40 pm

Jak każdy będzie zarabiał tyle co ten profesor czyli ok.2mln rocznie +premie będzie też potrafił śmiać się z ceny chleba itd....beszczelny typ...ale kupcy na ten blef już biją brawo...smuci mnie, że dziś nie użył słowo tusk...a może przeglapiłem...
Awatar użytkownika
typie

typie Czw Gru 08, 2022 8:55 pm

"Groszek" napisał(a): Przekaz PRL nie idzie oglądać... Wszystko tanie płacić ufać. Kto mu to pisze?

tanie płacić ufać? masz trudności z formułowaniem zdań?
Awatar użytkownika
Seba

Seba Czw Gru 08, 2022 9:45 pm

Nie kupę produktów w tv tylko w sklepach i sorry ale ceny widzę i praktycznie co tydzień poszczególne produkty są droższe mimo, że przez wiele lat znałem wszystkie praktycznie ceny moich produktów.
Awatar użytkownika
maslo

maslo Czw Gru 08, 2022 10:41 pm

"Zdziwiony" napisał(a): Ludzie, którzy aplikują na wysokie stanowiska, powinni przechodzić obowiązkowe badania psychiatryczne. W końcu pozbylibyśmy się wariatów. Jestem pewny, że gość nie ma pojęcia, ile poprzednio kosztowało masło.

No właśnie nie, przy obecnej jak i poprzedniej władzy są ludzie z wiedzą merytoryczną, ale po prostu są niekompetentni i działają na polityczne zlecenie. Szufladkowanie ich jako nierozumnych to nieporozumienie, to wręcz alibi, aby w razie rozliczenia powiedzieli, że są starymi głupcami i nie pamiętają swoich decyzji. A tak nie jest.
Myślisz, że prezes NBP nie zna prawdy o cenach? Zna doskonale, ale lepiej zgonić na wrogi zagraniczny kapitał. Jak za komuny.
Albo że premier jako były bankier nie wie, jaki będzie finał tarcz, talonów, bonów, wysokiej płacy minimalnej?
Czy Obajtek nie wie, skąd są wysokie ceny paliwa i że mogą być dowolnie wyższe?
Jarosław też wie, że ludzie nie chcą dzieci bo jesteśmy krajem na wiecznym dorobku i nie mamy gdzie mieszkać, ale nawet w piekle się do tego nie przyzna na żywym ogniu. Ale on to doskonale wie.
Wróć do Gospodarka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość