WirtualneMedia.pl

Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Dyskusje dotyczące Telekomunikacji

Moderatorzy: Moderator, Robin

Awatar użytkownika
SIWZ

Rządowe laptopy dla uczniów z orłem na obudowie. Ma zniechęcić do odsprzedaży

SIWZ Śro Mar 22, 2023 10:30 pm

CrossMark nie mierzy wydajności procesora (jak napisano w artykule). To nie benchmark syntetyczny, ale aplikacyjny, który testuje realne scenariusze w oparciu o typowo wykorzystywane aplikacje i bierze pod uwagę WSZYSTKIE parametry komputera (nie tylko CPU). Dziwi jednak, iż nie wybrano dużo poważniejszego SYSmark-a lub MobileMark-a (bo to akurat te programy były wcześniej rekomendowane przez PIT i UZP). CrossMark to przy nich zabawka (mimo, że programy pochodzą od tego samego producenta). Dla jednostek publicznych SYSmark i MobileMark są darmowe.
Awatar użytkownika
SIWZ(2)

Re: Rządowe laptopy dla uczniów z orłem na obudowie. Ma zniechęcić do odsprzedaży

SIWZ(2) Śro Mar 22, 2023 10:32 pm

Co do samej specyfikacji, to niektóre zapisy są kiepskie lub krótkowzroczne ,np.:
- wymóg dysku min. 256 GB... mimo, że wiele modeli SSD ma pojemność np. 250GB.)
- WiFi5 (802.11ac) - spokojnie w 2023 powinno wymagać się WiFi6 (802.11ax)... brak zapisu o wsparciu dla bezpiecznego szyfrowania WPA3
- gwarancja 3-letnia, gdy planuje się dużo dłuższą eksploatację tych laptopów... wiodący producenci bez problemu zapewniają nawet 5-letnią gwarancję... czas naprawy to 5 dni roboczych, gdy wiodący producenci zapewniają naprawę następnego dnia roboczego... co uczeń ma robić przez tydzień bez laptopa... ktoś o tym pomyślał ???
- brak zapisów dot. ergonomii (maksymalne poziomy hałasu w stanie spoczynku i pod obciążeniem... niektóre tanie/kiepskie laptopy potrafią być bardzo głośne... ktoś pomyślał jak będzie wyglądać lekcja, gdy 30 laptopów będzie dosłownie "wyło")
Awatar użytkownika
SIWZ(3)

Re: Rządowe laptopy dla uczniów z orłem na obudowie. Ma zniechęcić do odsprzedaży

SIWZ(3) Śro Mar 22, 2023 10:35 pm

- JEDYNYM kreterium jest cena, co jest najgorszą możliwą praktyką, która promuje tani szmel.c... przez lata PZP zachęcał do stosowania także wielu pozacenowych kryteriów przy zakupie sprzętu komputerowego (i to moim zdaniem największy grzech tego postępowania/specyfikacji)
Awatar użytkownika
SIWZ(4)

SIWZ(4) Śro Mar 22, 2023 10:38 pm

- brak wymogu, aby ekran laptopa był w tzw. technologii "f l i c k e r-f r e e" (chodzi o często występujący mechanizm PWM sterujący jasnością podświetlenia matrycy), przez co nie męczył wzroku dzieciaków
Awatar użytkownika
antek

antek Śro Mar 22, 2023 10:50 pm

Piękny kraj, gdzie inflacja jest z zewnątrz, darmowe laptopy walają się na chodnikach przed wyborami, na ulicach stada Izer codziennie śmigają z darmowych 2 mln mieszkań.
Awatar użytkownika
cd

cd Śro Mar 22, 2023 10:58 pm

Co do k.radzieży/sprzedania.
Szkoda, że nikt nie pomyślał o wykorzystaniu technologii typu blokada Computrace lub czegoś podobnego. Byłoby to rzeczywiście skuteczne, w przeciwieństwie do grawerunku który można zakryć np. naklejką (które często występują w tym miejscu fabrycznie... masowo naklejane przez producentów laptopów).
Awatar użytkownika
śmiechu warte

śmiechu warte Śro Mar 22, 2023 11:02 pm

"cd" napisał(a): Co do k.radzieży/sprzedania.
Szkoda, że nikt nie pomyślał o wykorzystaniu technologii typu blokada Computrace lub czegoś podobnego. Byłoby to rzeczywiście skuteczne, w przeciwieństwie do grawerunku który można zakryć np. naklejką (które często występują w tym miejscu fabrycznie... masowo naklejane przez producentów laptopów).

A po co zakrywać np naklejką? Kupić i używać jak gdyby nigdy nic. Pokaż mi paragraf na coś takiego. Ten, który sprzedał, powie, że zgubił, natomiast ten, który kupił, powie, że znalazł.
Awatar użytkownika
...

... Śro Mar 22, 2023 11:24 pm

Computrace pozwala namierzyć każdy utracony komputer. Wystarczy, że ktoś tylko go podłączy do sieci. System jest zaszyty bezpośrednio w BIOS/UEFI (więc żadna reinstalacja systemu nie pomoże). Można nawet zablokować zdalnie takiego laptopa.
Żyjemy w XXI wieku, tymczasem mentalność zamawiających nadal na poziomie wieku XX-go.
Awatar użytkownika
Jotko

Jotko Śro Mar 22, 2023 11:29 pm

"antek" napisał(a): Piękny kraj, gdzie inflacja jest z zewnątrz, darmowe laptopy walają się na chodnikach przed wyborami, na ulicach stada Izer codziennie śmigają z darmowych 2 mln mieszkań.

Ludziom najwyraźniej w to graj, bo PiS ma cały czas stabilne poparcie na poziomie 30%+
Awatar użytkownika
A

A Śro Mar 22, 2023 11:35 pm

Nic się nie zmieniło, wystarczy słowo kasuje komentarze i komentarz do kosza.
Awatar użytkownika
A

A Śro Mar 22, 2023 11:36 pm

To co można napisać? Prawda jest kasowana a kłamstwem się brzydze
Awatar użytkownika
No

No Śro Mar 22, 2023 11:38 pm

PiS za moje podatki kupuje głosy wyborcze, fuj
Awatar użytkownika
miś społeczny

miś społeczny Czw Mar 23, 2023 12:21 am

Po określonym okresie użytkowania (np. 5 lat), powinna być możliwość legalnej sprzedaży laptopa po cenie rynkowej. Przecież taki sprzęt starzeje się z każdym miesiącem.
Awatar użytkownika
kolorek

kolorek Czw Mar 23, 2023 1:15 am

Zakupione ze środków z KPO, których nie dostaliśmy i nie dostaniemy, czyli podatnicy przed wyborami fundują gó**ażerii laptopy do grania. Brawo, PiS!
Awatar użytkownika
Arek

Arek Czw Mar 23, 2023 1:17 am

"..." napisał(a): Computrace pozwala namierzyć każdy utracony komputer. Wystarczy, że ktoś tylko go podłączy do sieci. System jest zaszyty bezpośrednio w BIOS/UEFI (więc żadna reinstalacja systemu nie pomoże). Można nawet zablokować zdalnie takiego laptopa.
Żyjemy w XXI wieku, tymczasem mentalność zamawiających nadal na poziomie wieku XX-go.

Nie rozumiesz. Tu właśnie nie chodzi o to, żeby tego nie sprzedawać. Patola pójdzie do lombardu, odda kompa i będzie na piwo, a przy urnach zagłosuje na "darczyńców". Teraz dotarło?
Wróć do Telekomunikacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości