WirtualneMedia.pl

Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Dyskusje dotyczące Telewizji

Moderatorzy: Moderator, t.wojtas9@gmail.com, Robin

Awatar użytkownika
Nomek

Re: TVP jako pierwsza w Europie przetestuje transmisję w technologii 4k

Nomek Nie Wrz 28, 2014 11:06 pm

Autor artykułu "pp" i chyba całe Wirtualnemedia są naiwnymi ofiarami dennych komunikatów prasowych lub biorą kasę za pisanie bzdur!
Jak bowiem TVP pierwsza w Europie chce testować 4K ...skoro od kilku lat testowały już większe stacje np. BBC , ZDF itd. Baaa nie tylko "testowali" ale też robili transmisje (sam widziałem) tenis z wembledonu czy wspomnianą F1. Kochana TVP niech ogarnia SD lub testuje zakrzywione telewizory, a nie wypisuje obciachowe komunikaty i zwalnia ludzi którzy mogli by coś sensownego zmienić na woro.
Inna sprawa że ogrom ludzi nie wywali kasy na telewizory 4K bo dopiero wydali na FHD czy HDready ...zatem żadna nawet komercyjna stacja(nie tylko polska, ale też europejskie) nie wyda miliardów na wozy, kamery , studia i montaże aby nadawać do 10% widzów - może za 5-8 lat to się zacznie zmieniać. Na razie koszty zbyt duże po stronie nadawcy i odbiorcy, nie porównywalne duże do skoku jakości. Takie pierdy o testach chyba tylko po to powstają aby jakiś pan X zrobił sobie PR ...tylko trzeba jeszcze wiedzieć co się pisze :-)
Awatar użytkownika
jtw

jtw Pon Wrz 29, 2014 11:31 am

W praktyce nadawczej rozwój tv stanął na HD 3D i teraz leży. Nie ma więc co podpuszczać naiwnych, aby szykowali się do zakupów odbiorników do następnych generacji tv. Kiedy TVP zacznie stosować ten format (3D)? Na kanale TVP HD raz na tydzień (lub dwa), w kółko emitują te same krótkometrażowe dzieła. Żeby chociaż transmisje z meczów lub koncerty były wykonywane. Tylko jeden raz był w 3D finałowy mecz z EURO 2012. Ale wtedy, podobnie jak zdecydowana większość telewidzów, nie miałem jeszcze takiego odbiornika. W tej dziedzinie, obecnie jest tak naprawdę głucha cisza. I nawet w nc+ nie jest lepiej niż w TVP. Kto wie, czy za tymi ruchami (testy 4K) nie stoją producenci telewizorów, bo tylko w ich interesie leży następna wymiana odbiorników przez widzów. Nieważne że będą przez kilkanaście lat lub dłużej bezużyteczne.
Awatar użytkownika
prok

prok Pon Wrz 29, 2014 11:44 am

Do odbioru przez internet trzeba będzie mieć będzie łącze o najwyższych prędkościach przesyłu. A to sporo kosztuje. Kto będzie zainteresowany, aby nadawać ten format przez internet? Nadawcę też będzie to sporo kosztować. Przyszłość przynajmniej na kilka lat albo o wiele dłużej wygląda więc beznadziejnie. Właśnie, a co z 3D?
Awatar użytkownika
omlet

omlet Pon Wrz 29, 2014 1:36 pm

I bardzo dobrze niech tvp.idzie do przodu.Ja uważam że w hd mam bardzo dobry obraz,i życzę tvp.jak najlepszych wyników,bo wybrednym nigdy nie dogodzi.Jestem w kablowej ,,vectrze'i z nadawaniem w HD bardzo dobrze sobie radzą.
Awatar użytkownika
omlet

omlet Pon Wrz 29, 2014 1:43 pm

I bardzo dobrze niech tvp.idzie do przodu.Ja uważam że w hd mam bardzo dobry obraz,i życzę tvp.jak najlepszych wyników,bo wybrednym nigdy nie dogodzi.Jestem w kablowej ,,vectrze'i z nadawaniem w HD bardzo dobrze sobie radzą.
Awatar użytkownika
Jurek

Jurek Wto Wrz 30, 2014 1:46 pm

Już 4K jest bardzo popularne. To kwestia czasu aż wyprze z rynku Full HD. Poza tym ceny UHD nie są bardzo wygórowane. W moim przypadku (mam TV z ambilightem) różnica jest bardzo duża. Szczególnie widać ją wieczorami.
Awatar użytkownika
PrezesTVP

PrezesTVP Wto Wrz 30, 2014 2:47 pm

Wiesiu, coś kręcisz - w tytule napisłeś że jako pierwsza w Europie TVP przetestuje, potem piszesz że już wcześniej testowaleś, a wiadomo że nie byłeś pierwszy w Europie ...no to jak to jest , Wiesiu?! Zanim coś napiszesz to mi najpierw daj to sprawdzić - bo wiocha jak w PSLu znów wyszła. Prezio.
Awatar użytkownika
edward

edward Sob Wrz 26, 2015 5:48 pm

"telefan Jan" napisał(a): Kompletna bzdura. Już 2K przerasta próg percepcji, ale to jeszcze mozna zrozumieć. Bo niewiele.
4K dla TV to takie samo badziewie jak teorie o płytach audio nagrywanych z częstotliwościami dla nietoperzy.Nikt tego nie zobaczy, ani nie usłyszy. Marketingowy chłam wciskany cimniakom przez ciemniaków z TVP. Te głąby nie mogą z PAL-u wyjść, a HD to najczęściej 720i albo jeszcze niżej , bo sprzętu brakuje do FULL. Internet przy tej prędkości przesyłu kuleje przy skompresowanych MP4, a przeglądarki utknęły w cieniznach mpg. jako standardzie do szybkiego odtwarzania.Futurystyczne wizje Wiesława Ł. są tak samo "radosne" jak medialne doświadczenia prezesa z brązu. Od lat niby do przodu i zawsze z ręka w nocniku. W Japonii już testują 8K !
Jedyny sens tego formatu dla TV to archiwizacja staroci. Tu jak najbardziej taka technologia sprzyja zachowaniu jakości oryginału i co więcej umożliwia kreatywna ingerencję.
Wróć do Telewizja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości