WirtualneMedia.pl

Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Dyskusje dotyczące Badań Marketingowych

Moderatorzy: Moderator, Robin

Awatar użytkownika
Piotr

41 proc. widzów chce samodzielnie wybierać płatne kanały. HBO i Canal+ najbardziej pożądane

Piotr Śro Mar 21, 2018 10:00 am

Nic dziwnego, że coraz mniej ludzi korzysta z płatnej TV. Interesują mnie 2-3 kanały, a muszę płacić za 40 innych, które są w jakimś pakiecie premium tylko dlatego, że operator tak postanowił. Coraz więcej osób widzi, że to bez sensu.
Awatar użytkownika
Byływidz

Re: 41 proc. widzów chce samodzielnie wybierać płatne kanały. HBO i Canal+ najbardziej pożądane

Byływidz Śro Mar 21, 2018 10:27 am

Może i coraz więcej, jednak wciąż niewiele. Większość bezrefleksyjnie płaci za papkę. A skoro płaci, to zmienia się jedynie układ graficzny reklam operatorów. Oferta, nie.

Myślę, że zanim operatorzy zrozumieją, że to ich oferta jest problemem, telewizja zostanie zepchnięta w zapomnienie przez streaming na żądanie bezpośrednio od dostawców treści.
Awatar użytkownika
andre

Re: 41 proc. widzów chce samodzielnie wybierać płatne kanały. HBO i Canal+ najbardziej pożądane

andre Śro Mar 21, 2018 11:46 am

jestem za a la carte !
Awatar użytkownika
Piotr

Piotr Śro Mar 21, 2018 12:30 pm

Te 5zł jest podawane kompletnie bezrefleksyjnie.

Podstawowy pakiet 10-15 kanałów (1x news, 2xfilm, 2x sport, 2x popularno-naukowy, 1x motoryzacja, 1x lifestyle, 1x kultura, 2x muzyka, 2x dla dzieci - razem 14 kanałów / 70zł) kosztowałby więcej niż obecne oferty pakietowe.
Cena realna to 1 zł za kanał z reklamami i 3-5 zł za kanał premium klasy Canal+ czy HBO - bez reklam.

Przykładowo płace teraz 59zł za pakiet ponad 100 kanałów w tym Multi+ i 6x Canal+ u jednego z operatorów tvsat. Bez Canal+ płaciłbym około 30zł... Nie chciałbym tego zamienić na kanały a la carte po 5zł / kanał.
Awatar użytkownika
Marlena

Marlena Śro Mar 21, 2018 12:42 pm

Mam nadzieje, że taka będzie przyszłość telewizji. Płacenie za kilkadziesiąt kanałów, których się nie ogląda, w końcu stanie się passe.
Awatar użytkownika
real

real Czw Mar 22, 2018 3:37 pm

passe nie passe, ale nigdy oferta a la carte nie będzie tańsza niż obecne pakiety.
Głos marudzących jest zawsze najbardziej słyszalny. Myślicie, że np taki Cyfrowy Polsat nie rozważał takich form sprzedaży ??????? To się po prostu nie opłaca, bo się nagle okazuje, że chętnych jest jak na lekarstwo.
Ile osób mając w PL Netflixa jest ? Ile z nich zrezygnowało z innej płatnej TV ? To są przynajmniej w Polsce cały czas marginesy i pobożne życzecznia futurystów telewizyjnych.
Wróć do Badania Marketingowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości