WirtualneMedia.pl

Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Dyskusje dotyczące Prasy

Moderatorzy: Moderator, t.wojtas9@gmail.com, Robin

Awatar użytkownika
jadek

Biedronka z tygodnikiem „7 dni”. W środku teksty z magazynów RASP

jadek Śro Sty 28, 2015 1:59 am

świetny pomysł. ciekawe, kto na to wpadł? na pewno któryś z wybitnych managerów biedry czy axla - bo przecież żaden ich dziennikarz, prawda? te pismaki to tylko przeszkadzają ekselowcom w bilansowaniu tabelek...;)
Awatar użytkownika
miki

Re: Biedronka z tygodnikiem „7 dni”. W środku teksty z magazynów RASP

miki Śro Sty 28, 2015 2:07 am

Tabelki się liczą a nie literki jakieś.
Awatar użytkownika
wizjoner

wizjoner Śro Sty 28, 2015 11:17 am

to może być dobry strzał dla Axla i JM, bo da zasięg dla FMCGów, które chodziły głównie w TV.
Czyli Biedronka zacznie zarabiać na reklamach ... :)
Awatar użytkownika
MonikaL

MonikaL Śro Sty 28, 2015 11:43 am

Woelki sukces Edyty Sadowskiej. Byłoby to nie do pomyślenia rok temu kiedy żaden redaktor naczelny nie oddałby tekstów. Trzeba było ich wymienić bezwzględnie łącznie z największym i najgorszym. I mozna robic piękne projekty
Awatar użytkownika
h

h Śro Sty 28, 2015 12:54 pm

W Biedronce spadnie sprzedaż papieru toaletowego
Awatar użytkownika
h

h Śro Sty 28, 2015 12:56 pm

W Biedronce spadnie sprzedaż papieru toaletowego Dwa w jednym higiena i lektura
Awatar użytkownika
miś

miś Śro Sty 28, 2015 2:29 pm

Lada tak nie wypada, Lada chwila to się skończy
Awatar użytkownika
Nick

Nick Śro Sty 28, 2015 2:53 pm

Nieczęsto bywam w biedronce, niemniej, zawsze o jej mizerii przypomina mi nagły atak kasjerki, która usiłuje wcisnąć kropkę tv podczas kasowania. Podobnie będzie z nowym produktem.

Część ludzi będzie zawstydzona i nie odmówi, więc na początku nakład będzie szedł jak rozmrażane bułeczki.
Awatar użytkownika
sąsiad

sąsiad Śro Sty 28, 2015 5:20 pm

tak tak, Lada dzień się skończy, shizofrenia to wykończy... uwaga na mobing
Awatar użytkownika
kamil

kamil Śro Sty 28, 2015 10:27 pm

zastanawia mnie czy piszący wyżej te wypociny to tylko zwykli idioci czy tylko frustraci i nieudacznicy, którzy odreagowują klepiąc te brednie w klawiaturę :(
Awatar użytkownika
almac

almac Czw Sty 29, 2015 3:42 am

Nick napisał(a):Nieczęsto bywam w biedronce, niemniej, zawsze o jej mizerii przypomina mi nagły atak kasjerki, która usiłuje wcisnąć kropkę tv podczas kasowania. Podobnie będzie z nowym produktem.

Hmm, ja robię zakupy w Biedronce dość regularnie (i w to nie jednej) od paru lat i jakoś nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją. Nigdy nikt w kasie nawet nie zająknął się na temat kropki.tv czy namawianiu na jakiś inny produkt.
Awatar użytkownika
jadek

jadek Czw Sty 29, 2015 11:16 am

produkt jak najbardziej ma szansę, ale szkoda, ze tak poźno ktoś na to wpadł, ze jednak warto wykorzystywać ponownie content axla... w tym jest problem "tabelkowców", ze nie doceniają pomysłów i wkładu dziennikarzy, a to oni sprzedają gazety, portale czy rtv... reklama czy marketing zawsze będzie tylko (choć bardzo ważnym i niezbędnym) uzupełnieniem treści i layoutu. tymczasem w zarządach mediów w Polsce dziennikarzy (ale nie funkcjonariuszy, tylko takich normalnie pracujących:)) jak na lekarstwo. efekty sa takie, ze najpierw całymi latami online lezał, a potem trzeba było wydać miliard na portal, który i tak w połowie "stał" na treściach axla... a ci sami "wizjonerzy" cięli wcześniej każdą złotówkę z tabelki rozwój technologii i netu... i przelewali na kolejne etaty w promocji, marketingu, wsparciu sprzedaży, sprzedaży, administracji, kadrach, zarządach, zarządach zarządów itp...
Awatar użytkownika
niknejm

niknejm Czw Sty 29, 2015 11:25 am

cudownie, że teraz obcokapitaowy dyskont spożywczy będzie wydawał łatwodostępną opiniotwórczą "prasę".
Awatar użytkownika
Tryt

Tryt Pią Sty 30, 2015 9:45 pm

Dobre w tym projekcie to kanał dystrybucji. Reszta do oceny po starcie
Awatar użytkownika
Jarek

Jarek Śro Lut 04, 2015 11:59 am

Wydawca pismo kieruje do mężczyzn. Kupi ich? Szanse oceniam na trójkę z plusem.

Layout okładki zachęca do zakupu. Tytuł na czerwonym tle "7 Dni. Przegląd Tygodnia" bije po oczach, tyle że żadna zajawka na okładce nie odnosi się do wydarzeń ubiegłego tygodnia. Piłkarze ręczni nie grali, frankowicze nie wpadli w panikę, na Ukrainie się nie zabijają. Głównym problemem wedle redakcji jest utrata pracy, która otwiera drzwi do zbudowania życia na nowo.

Aktualności są w środku. Tekst, jak obniżyć ratę kredytu we frankach, zajmuje według mnie pierwsze miejsce w numerze pod względem jakości. Rozważa szanse uznania zapisów umowy kredytowej za niezgodne z prawem. Analizuje, czy pozostać przy skargach na przykład do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów czy sądzić się z bankiem. Odpowiedzi brakuje, ale garść wiedzy czytelnik otrzymuje.
Czołówkowy tekst "Zostałeś zwolniony i co dalej" ledwie dyszy jak człowiek po grypie. Sypie wyświechtanymi poradami, że świat się nie kończy na jednej pracy. Banalne wskazówki zawiera jedynie ostatni akapit tekstu.

Artykuł o supertacie przyprawił mnie o mdłości. Po deserku znowu ruszamy do parku. Pogoda wspaniała. Idziemy na plac zabaw. Pot spływa mi po plecach, bujam córkę, pomagam zjeżdżać, sadzam na karuzeli i obracam. Kiedy potem zaczyna płakać, wiem że jest zmęczona. No ja też. Ale to ona podrzemie w wózku kolejną godzinę. Banalne. Ogromnie wzruszające. Tatuś wybrał się z córką na spacerek. Och, ach, heros. Dzięki temu dowiedziałem się, że jestem bohaterem, bo chodzę z dziećmi do muzeum, kina, na boisko.
Pomijam fakt, że przytoczony dziennik tatusia pachnie zmyśleniem "z głowy". Z pokorą przyjmuję ewentualne tłumaczenie, że redakcja nie mogła pokusić się o tekst o zmieniającej się roli mężczyzny w XX i XXI wieku. Kobiety ostro wchodzą w role męskie, mężczyźni - w damskie. Za trudne dla biedronkowego wyjadacza?

W tekście "Esbeckie komando śmierci" mamy do czynienia z manipulacją szytą grubymi nićmi. Redakcja - oczywiście "Faktu", wyciągnęła morderstwo Jaroszewiczów, księdza Popiełuszki i kilka wstrząsających zabójstw okraszając tekst tytułem "Esbeckie komando śmierci". Ukartowana robota określonych kół?

Do kogo wydawca kieruje "7 Dni. Przegląd Tygodnia"? Jest dużo - w standardowym ujęciu - dla mężczyzn - o samochodach, komandosach, historii, elektronice użytkowej, sporcie, polityce, ekonomii. Okładkowy tekst używa czasownika "straciłeś" pracę, nie żeńskiego - "straciłaś". Niewiele, znów kierując się stereotypami, dla kobiet - kuchnia, jeden artykuł o zdrowiu.
Wróć do Prasa

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości