WirtualneMedia.pl

Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Dyskusje dotyczące Telekomunikacji

Moderatorzy: Moderator, Robin

Awatar użytkownika
widz555

Bill Gates: Przegraliśmy walkę o systemy mobilne. To był mój największy błąd

widz555 Pon Cze 24, 2019 9:09 pm

Przypomniało mu się.
Awatar użytkownika
Tralalala

Re: Bill Gates: Przegraliśmy walkę o systemy mobilne. To był mój największy błąd

Tralalala Pon Cze 24, 2019 9:14 pm

To raczej oczywiste. nikt by nie zniósł telefonu działającego jak komputer z windows.
Awatar użytkownika
macrospongebob

Re: Bill Gates: Przegraliśmy walkę o systemy mobilne. To był mój największy błąd

macrospongebob Pon Cze 24, 2019 9:51 pm

To nie jest takie proste i oczywiste, bo nie o samo zarządzanie chodziło. Microsoft nie miał trochę szczęścia. Gdy rynek mobilny rósł, nie było na tyle dobrego mobilnego hardware, które uciągnęłoby coś, co użytkownicy chcieliby mieć. Czyli aplikacje Windows (Win32, WinForms) i system, który tak naprawdę miałby zmieniony zwykły Pulpit na coś nadającego się do dzwonienia.
W tym czasie Android dopiero się budował, umówmy się - Android 2.2 itp. to był badziew, ale nadawał się na ówczesny hardware. Android dalej ewoluował z hardware, a Microsoft czekał, później próbował stworzyć coś, co Android już miał - projekt, który ewoluowałby z hardware (Windows Mobile), a gdy Android konsekwentnie budowano, Microsoft znowu zrobił skok w udziwnienia z UWP, powstał system (Windows Phone) znowu pozbawiony ekosystemu aplikacji, startujący od zera, gdy Android miał tego pełno, zarazem zbyt udziwniony, bo zrywający z tym, co jest potęgą systemów MS na PC - setek aplikacji.
A przecież gdyby MS zaproponował, gdy już się dało - prawdziwy Windows, nie cudowanie na bazie UWP, to by byli może w zupełnie innym miejscu. Przegrali, ale nie tylko przez decyzje, a skomplikowane uwarunkowania rynkowe.
Awatar użytkownika
Tomek

Tomek Pon Cze 24, 2019 10:24 pm

Byli potentatem niegdys i zaliczyli upadek. Tak niekiedy bywa. Samsung niegdys z telefonami tez mial niewiele wspolnego. W czasach Sony Ericssona Samsung produkowal shit. Tak sie to wszystko pozmienialo na tym rynku.
Awatar użytkownika
Pelvis

Pelvis Wto Cze 25, 2019 1:49 am

Zabrakło zimnej krwi i przekonania, że warto to rozwijać i cierpliwie czekać na wyniki.

Ktoś (za) bardzo chciał tu i teraz i rypło się.
Awatar użytkownika
wujek

wujek Wto Cze 25, 2019 10:10 am

Bill zapomniał o jednym - o flat design. To ono pojawiło się w mobilinych systemach Win. Na początku były śmiechy: kafelki? Cieniutkie linie? Wszystko płaskie bez cieniowania? A po 3 latach ten styl stał się klasykiem, który do dziś króluje w każdym systemie, mobilnych zwłaszcza.
Awatar użytkownika
mzb

mzb Wto Cze 25, 2019 5:06 pm

Bill... mityczny wróg wszystkich użytkowników Windowsa w latach 90 i 00 :)
Awatar użytkownika
hiper

hiper Wto Cze 25, 2019 7:11 pm

Błędem też jest wrzucanie bloatware do OSa, aktualizacje na siłę bez ingerencji użytkownika, zmiana filozofii użytkowania [np. ustawienia systemowe]. Ogólnie doprowadzili do sytuacji gdzie na Linuxie jest mniej zabawy w porównaniu do Windows.
Wróć do Telekomunikacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości