WirtualneMedia.pl

Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Dyskusje dotyczące Telewizji

Moderatorzy: Moderator, t.wojtas9@gmail.com, Robin

Awatar użytkownika
anna

Duży spadek oglądalności MUX-1 i MUX2 po zmianie standardu nadawania, zyskał MUX-8 (analiza)

anna Wto Maj 03, 2022 8:00 am

" ......... a MUX-8 pochwalić się mógł wzrostem wynoszącym aż 160 proc. (z 2,4 tys. do 5,9 tys.). " ........ czyli nie jest aż tak źle z dostępnością tego MUX-u. :P
Awatar użytkownika
taki1

Re: Duży spadek oglądalności MUX-1 i MUX2 po zmianie standardu nadawania, zyskał MUX-8 (analiza)

taki1 Wto Maj 03, 2022 8:05 am

A ja sobie policzyłem z niedawno opublikowanego wyniku oglądalności stacji naziemnych że w multipleksach 1 i 2 tylko TV4 i Antena HD mają mniejszą oglądalność w grupie 16-49 niż w grupie wszyscy 4+. Łącznie grupa Polsat (7 kanałów) - 23,11 w 4+ i 26,67 w 16-49, TVN (3 kanały) odpowiednio 13,63 i 18,42 oraz Puls (2 kanały) 8,91 i 11,66.
Jakoś trudno mi uwierzyć żeby po zmianie systemu więcej ludzi z grupy 16-49 straciło dostęp do telewizji niż z grupy 50+.
Awatar użytkownika
Pawel

Re: Duży spadek oglądalności MUX-1 i MUX2 po zmianie standardu nadawania, zyskał MUX-8 (analiza)

Pawel Wto Maj 03, 2022 8:35 am

Do mojego ulubionego kanału TVPinfo w NTC mam nieprzerwanie dostęp.
Awatar użytkownika
.

. Wto Maj 03, 2022 11:47 am

tam gdzie przełączono już na DVBT-2 pojawiły się może nowe kanały - takie, których nie ma w dvb-t?
Awatar użytkownika
josif

josif Wto Maj 03, 2022 2:42 pm

"." napisał(a): tam gdzie przełączono już na DVBT-2 pojawiły się może nowe kanały - takie, których nie ma w dvb-t?
i kolejne wazn e pytanie : Czy wszystkie kanały w DVB-T2 (po przełączeniu) nadają w jakości 1080p ?
Awatar użytkownika
Panel

Panel Wto Maj 03, 2022 2:43 pm

Jedynie co z tego raportu wynika to, że paneliści Nielsena nie wymienili sprzętu na nowy standard. A jak jest naprawdę to nie wiadomo. Jakoś pół Polski już w DVB-T 2 jest i brak jakiś głosów, że ludzie stracili dostęp do tv.
Awatar użytkownika
Lolo

Lolo Wto Maj 03, 2022 2:44 pm

Jak większość ludzi nie może wyszukać w ogóle tego mux 2 !! Po zmianie standardu...
Tak jakby specjalnie wyłączyli aby tylko rządowe oglądać...
Awatar użytkownika
Lolo

Lolo Wto Maj 03, 2022 2:45 pm

Dodam że ta jakość HD to naprawdę dość słaba.... Zobaczcie sobie ZDF HD na astrze i zobaczyćie co to jakość....
Awatar użytkownika
rycho

rycho Wto Maj 03, 2022 3:03 pm

"josif" napisał(a):
"." napisał(a): tam gdzie przełączono już na DVBT-2 pojawiły się może nowe kanały - takie, których nie ma w dvb-t?
i kolejne wazn e pytanie : Czy wszystkie kanały w DVB-T2 (po przełączeniu) nadają w jakości 1080p ?

Tak. Wszystkie są w 1080p łącznie z tv Trwam która dotad nie miała wersji HD. Po przejściu na DVB-T2 nie dodano nowych kanałów ale zwiększono ich rozdzielczość.
Awatar użytkownika
rycho

rycho Wto Maj 03, 2022 3:08 pm

"Panel" napisał(a): Jedynie co z tego raportu wynika to, że paneliści Nielsena nie wymienili sprzętu na nowy standard. A jak jest naprawdę to nie wiadomo. Jakoś pół Polski już w DVB-T 2 jest i brak jakiś głosów, że ludzie stracili dostęp do tv.

Masz rację. Winnicki i Rydzyk nie protestują a są najbardziej narażeni na utratę widowni. W innym artykule na ... podano, że "problem (utraty sygnału tv) dotyczy 70 tys. gospodarstw domowych spośród 3,9 mln populacji na Dolnym Śląsku i Ziemi Lubuskiej". To jest jakieś 7 procent ludności i to wygląda jakby Nielsen podrasował politycznie swój raport.
Awatar użytkownika
Kurski

Kurski Wto Maj 03, 2022 3:09 pm

Tylko ciekawe jak oni to zmierzyli? Przecież nielsen otrzymuje te wyniki na podstawie próby widzów, którzy otrzymują urządzonka do wysyłania danych. To mi wygląda na dane z dvpy.
Awatar użytkownika
rycho

rycho Wto Maj 03, 2022 3:22 pm

"Kurski" napisał(a): Tylko ciekawe jak oni to zmierzyli? Przecież nielsen otrzymuje te wyniki na podstawie próby widzów, którzy otrzymują urządzonka do wysyłania danych. To mi wygląda na dane z dvpy.

Wiara w to że wyniki panelistów Nielsena dokładnie odzwierciedlają wyniki całości to jak wiara w to że w nastepnym losowaniu Lotto zgarnie się główną nagrodę.
Nie ma takiego algorytmu (jak twierdzi Nielsen) który na tak małej próbie dawałby tak dokładne wyniki całości. Ale to jest temat tabu a szkoda bo od tego zależy podział dużych pieniedzy. Wystarczy zapytać matematyka specjalizującego sie w teorii prawdopodobieństwa i powie dokładnie to samo.
Awatar użytkownika
Raf

Raf Wto Maj 03, 2022 6:17 pm

Wzrost jest bo Polsat, TVN, TTV i antena TV odbierają u mnie tylko wcześnie rano i późno wieczorem mimo że siła sygnału na 70 procent. Pewnie jak u wszystkich. Tylko stacje TVP odbierają. Ciekawe dlaczego?!
Awatar użytkownika
miś społeczny

miś społeczny Wto Maj 03, 2022 6:20 pm

Dla mnie MUX-8 to techniczne nieporozumienie. Podczas gdy inne multipleksy odbierają na antenach pokojowych czy okiennych, MUX-8 wymaga wielkich, ciężkich, drogich, rozbudowanych anten na dachu, w dodatku często w kłopotliwej montażowo polaryzacji pionowej.
Awatar użytkownika
erw

erw Wto Maj 03, 2022 11:27 pm

"Pawel" napisał(a): Do mojego ulubionego kanału TVPinfo w NTC mam nieprzerwanie dostęp.
Głupotą nie ma się co chwalić.
Wróć do Telewizja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 134 gości