WirtualneMedia.pl

Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Dyskusje dotyczące Reklamy

Moderatorzy: Moderator, t.wojtas9@gmail.com, Robin

Awatar użytkownika
nana

Dziadek w krainie marek - komunikacja do grupy 50+

nana Pon Kwi 11, 2011 11:47 am

"Dziadek" i "babcia" to kategorie pokrewieństwa. Mówienie tak o (a jeszcze gorzej - do) wszystkich starszych ludziach to zalatujące lekceważeniem chamstwo i prostactwo.
Awatar użytkownika
awa

Re: Dziadek w krainie marek - komunikacja do grupy 50+

awa Pon Kwi 11, 2011 2:04 pm

Mam 57 i taki ze mnie dziadek, jak z Ciebie dzidziuś. Więcej szcunku przyszły dziadku. Please...!
Awatar użytkownika
ona

ona Pon Kwi 11, 2011 6:46 pm

Dla przykładu- Monika Olejnik ma 55 lat. Czy jest babcią, czy wygląda jak babcia, czy zachowuje się jak babcia? Posłużyłam się przykładem pani Moniki, bo tak łatwiej będzie autorowi zrozumieć, że nie każda kobieta po 50 przechodzi zaraz do grupy osób, u których występują " postępujące z wiekiem ograniczenia - większe trudności ze słuchem, zrozumieniem skomplikowanych komunikatów czy ogólnie percepcją. Te typowe dolegliwości osób w podeszłym wieku pozwalają marketerom w sposób jednoznaczny na manipulowanie czy wykorzystywanie osób starszych."
Dzisiaj osoba po 50 nie tylko wygląda młodo ale także jest w pełni sił także umysłowych!
I żaden marketer niczego mi nie wmówi!
Awatar użytkownika
Michał Daniluk

Michał Daniluk Pon Kwi 11, 2011 10:06 pm

ona - dziękuję za ten przykład, gdyż dokładnie obrazuje on to o czym piszę. Pani Olejnik jest aktywna zawodowo i, jak sadzę, pod względem swoich zwyczajów zakupowych i siły nabywczej jest osobą bardzo atrakcyjną dla reklamodawców. Tymczasem znajduje się mniej więcej w wieku, który dla większości marketerów jest sygnałem do tego aby przestać się nią interesować. Zupełnie niesłusznie i tym między innymi chcemy sie zając w badaniach UFO. Zgadzam się też, że nie u każdego występują ograniczenia o których piszę, jest to jednak naturalne i im starszą grupę docelową sobie określimy tym częściej należy o tym pamiętać.

I zupełnie nie rozumiem pejoratywnego zabarwienia słowa dziadek/babcia. Nigdy nie sądziłem, że nazwanie kogoś dziadkiem może być obraźliwe, teraz już wiem :-)
Wróć do Reklama

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość