WirtualneMedia.pl

Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Dyskusje dotyczące Reklamy

Moderatorzy: Moderator, t.wojtas9@gmail.com, Robin

Awatar użytkownika
asdfaerq2

„Łódź kreuje” - nowe hasło i logo Łodzi

asdfaerq2 Śro Gru 07, 2011 1:25 am

Gratulacje! Nowoczesne, tajemnicze, przyciągające oko logo!
Awatar użytkownika
???

Re: „Łódź kreuje” - nowe hasło i logo Łodzi

??? Śro Gru 07, 2011 1:49 am

kolejny łodzki syf na który idzie kasa. Tak jak ogrom pieniędzy poszedł na akcje "Łodź miastem kultury" a nawet do finału konkursu się niezakwalifikowali. Kogo niby kreuje Łódź? biedotę? bezrobocie? największą umieralność? smieciowe umowy i wynagrodzenia??
Awatar użytkownika
ekspert

ekspert Śro Gru 07, 2011 2:03 am

porażka - kto się zgodził na taki gniot!!!!????
Awatar użytkownika
Kocham Łódź

Kocham Łódź Śro Gru 07, 2011 7:44 am

ciekawe kto doszedłby bez artykułu że to logo Łodzi , teraz ktoś jeszcze zarobi milion za promocję znaku , a potem będzie nowy itd itd
Awatar użytkownika
ncl

ncl Śro Gru 07, 2011 9:40 am

Ciekawe, że praca tak bardzo bazująca na kroju pisma jednego z największych polskich artystów awangardowych nazwana została gniotem. Dla niektórych, których edukacja plastyczna stanęła na poziomie kredek świecowych, abstrakcyjna forma faktycznie może być nieatrakcyjna. Lepiej kolejny raz powielić motyw słońca, trawy i wody w postaci 'ekspresyjnego' maźnięcia farby lub wykorzystać kolory czerwieni, zieleni i żółci, które chyba świadczą, że projektanci dawno zapomnieli o istnieniu innych kolorów.
Logo ma za zadanie odzwierciedlać ducha miasta, jego historie, a nie być dosłowną kopią jego panoramy, czy herbu. Niestety przez osoby takie jak te, które nie potrafią użyć wyobraźni, polskie ulice roją się od ohydnego outdooru, prostackich, seksistowskich reklam i logotypów nakreślonych w Wordzie.

Po fatalnych wybrykach zleceniodawców (bo zazwyczaj to przez nich projekty sięgają dna) takich jak np. logo prezydentury, logo Łodzi się wybija.
Awatar użytkownika
warszawiak

warszawiak Śro Gru 07, 2011 9:53 am

Łódź to kryminalne miasto, niestety. Pijaństwo i bandyci na ulicach. Nie generalizuję, stwierdzam fakty.
Awatar użytkownika
ncl

ncl Śro Gru 07, 2011 9:56 am

jacy ludzie (w każdej warstwie społecznej), takie miasto.
Awatar użytkownika
warszawianka

warszawianka Śro Gru 07, 2011 10:12 am

Fantastyczne logo!!! polecam niedawno wydana książkę pt: Nie Gęsi. Polskie projektowanie graficzne 1919-1949. Tam dużo więcej Strzemińskiego.
Gratulacje za pomysł!!!
Awatar użytkownika
psi sut

psi sut Śro Gru 07, 2011 10:14 am

Tragedia...
Awatar użytkownika
Łodzianin

Łodzianin Śro Gru 07, 2011 11:37 am

A mi się podoba, niestety dużo osób tylko narzeka a w Łodzi rzeczywiście coś powoli zaczyna się zmieniać i co najważniejsze jest to widoczne. Wczoraj wracając z pracy przejeżdżałem obok Atlas Areny gdzie był koncert Rihanny, później odpalenie nowej świątecznej dekoracji na Piotrkowskiej, pod Manufakturą kręcili serial, nowe logo. Dodając do tego budowę chociażby nowego dworca Łódź Fabryczna, dwóch nowych stadionów i rewitalizacji centrum której skutki też powoli widać może nie będzie tak źle.
Awatar użytkownika
Loma

Loma Śro Gru 07, 2011 11:42 am

Piepszyć edukacje dla 0,002 osób po asp. Logo ma być czytelne, a to nie jest. To logo ogromnego miasta, a nie galerii ze sztuka awagandrową! Gdzie poszanowanie dla zwyczajnych ludzi - wydumane pomysły ludzi z przerośniętym ego.
Awatar użytkownika
Ccc

Ccc Śro Gru 07, 2011 11:59 am

Szkoda, że w tekście zabrakło informacji jaką ogromną falę krytyki wywołało nowe logo.
Awatar użytkownika
graf

graf Śro Gru 07, 2011 12:25 pm

ncl napisał(a):Ciekawe, że praca tak bardzo bazująca na kroju pisma jednego z największych polskich artystów awangardowych nazwana została gniotem. Dla niektórych, których edukacja plastyczna stanęła na poziomie kredek świecowych, abstrakcyjna forma faktycznie może być nieatrakcyjna. Lepiej kolejny raz powielić motyw słońca, trawy i wody w postaci 'ekspresyjnego' maźnięcia farby lub wykorzystać kolory czerwieni, zieleni i żółci, które chyba świadczą, że projektanci dawno zapomnieli o istnieniu innych kolorów.
Logo ma za zadanie odzwierciedlać ducha miasta, jego historie, a nie być dosłowną kopią jego panoramy, czy herbu. Niestety przez osoby takie jak te, które nie potrafią użyć wyobraźni, polskie ulice roją się od ohydnego outdooru, prostackich, seksistowskich reklam i logotypów nakreślonych w Wordzie.

Po fatalnych wybrykach zleceniodawców (bo zazwyczaj to przez nich projekty sięgają dna) takich jak np. logo prezydentury, logo Łodzi się wybija.

Haters gonna hate ;)
Mi, jako osobie pracującej w branży kilkanaście lat, to logo się bardzo podoba, tzn. sam kształt loga ma ciekawą formę. Rzeczywiście jest odskocznią od sztampowych projektów ze słoneczkiem czy falami.
Jednak już kolorystyka, jednoznacznie kojarząca się z triadą drukarską jest, wg. mnie, nietrafiona. CMYK na pewno nie kojarzy się z kreacja.

Co do kwoty zapłaconej za BI - jest to normalna stawka rynkowa, wg. mnie jak najbardziej uzasadniona.
Awatar użytkownika
ncl

ncl Śro Gru 07, 2011 1:21 pm

Haters gonna hate ;)
Mi, jako osobie pracującej w branży kilkanaście lat, to logo się bardzo podoba, tzn. sam kształt loga ma ciekawą formę. Rzeczywiście jest odskocznią od sztampowych projektów ze słoneczkiem czy falami.
Jednak już kolorystyka, jednoznacznie kojarząca się z triadą drukarską jest, wg. mnie, nietrafiona. CMYK na pewno nie kojarzy się z kreacja.

Co do kwoty zapłaconej za BI - jest to normalna stawka rynkowa, wg. mnie jak najbardziej uzasadniona.

faktycznie kolorystyka nie do końca powala - trochę banał, może lepiej po prostu czerń. Ja jednak gratuluje osobom decyzyjnym za wprowadzenie czegoś innego. Dla porównania niezwykle 'twórcze' podejście:
http://grochu.eu/technologie/grafika/eu ... gospodarzy
Pewnie podoba się tym co to krzyczą, że logo powinno być bardziej czytelne. Proponuje napisać sobie Timsem "ŁÓDŹ" i powiesić sobie w ramce.
Awatar użytkownika
ncl

ncl Śro Gru 07, 2011 1:23 pm

Loma napisał(a):Piepszyć edukacje dla 0,002 osób po asp. Logo ma być czytelne, a to nie jest. To logo ogromnego miasta, a nie galerii ze sztuka awagandrową! Gdzie poszanowanie dla zwyczajnych ludzi - wydumane pomysły ludzi z przerośniętym ego.

Napisz sobie Timsem "ŁÓDŹ" w Wordzie jak chcesz większej czytelności.
Wróć do Reklama

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości