WirtualneMedia.pl

Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Dyskusje dotyczące Radia

Moderatorzy: Moderator, t.wojtas9@gmail.com, Robin

Awatar użytkownika
Wiktor53@op.pl

Poznański multipleks DAB+ z większym zasięgiem

Wiktor53@op.pl Pon Sty 23, 2023 10:19 am

Skandal parę stacji Niemcy mają prawie 100
Awatar użytkownika
Xix

Re: Poznański multipleks DAB+ z większym zasięgiem

Xix Pon Sty 23, 2023 10:54 am

Kolejna kalka z Radiopolski. Nawet nazwy stacji z błędami są.
Awatar użytkownika
jan

jan Pon Sty 23, 2023 11:25 am

"Wiktor53@op.pl " napisał(a): Skandal parę stacji Niemcy mają prawie 100

Zgodzę się :) 100ka lub więcej jest na granicy Saksonii i Brandenburgi po polskiej stronie plus jeszcze mux z Czcch .Do odebrania w kolocicy Żar , Żagania ,Nowogrodu Bobrzańskiego i okolicach Zielonej Góry. Z Czech polecam Radio DAB+ PRAHA
Awatar użytkownika
BitrateToPodstawa_wDAB+

BitrateToPodstawa_wDAB+ Wto Sty 24, 2023 11:09 am

I co z tych 100 stacji, skoro większość (poza drobnymi wyjątkami) nadaje z bitrate 64 czy 72 kbps (są nawet takie z 48 kbps). No chyba, że używamy jednego z tych chińskich radyjek z pojedynczym głośniczkiem mono (wtedy na takim sprzęcie "hi-fi" rzeczywiście nie usłyszymy różnicy).
Awatar użytkownika
Kornik

Kornik Wto Sty 24, 2023 1:02 pm

Dawno nie widziałem audiofila słuchającego radia. Jak ktoś ma zestaw hi-fi, to często ma też już jakiegoś DAC-a do słuchania bezstratnych plików próbkowanych wyżej niż 48kHz. Radia słucha się w innym celu i w innym miejscu. W samochodzie mało kto odróżni na ucho 32kbps AAC+ od 48kbps. Niemieckie stacje z 72kbps brzmią w samochodzie lepiej niż dobrze.
Awatar użytkownika
Radiosłuchacz

Radiosłuchacz Wto Sty 24, 2023 4:04 pm

"jan" napisał(a):

Zgodzę się 100ka lub więcej jest na granicy Saksonii i Brandenburgi po polskiej stronie plus jeszcze mux z Czcch .Do odebrania w kolocicy Żar , Żagania ,Nowogrodu Bobrzańskiego i okolicach Zielonej Góry. Z Czech polecam Radio DAB+ PRAHA

Ja odbieram mux ČRo jeden z Czech, z tymi regionalnymi i Mux eksperymentalny z Bielska.
Awatar użytkownika
B

B Wto Sty 24, 2023 7:17 pm

@ Kornik: Audiofilem nie jestem. Sprzętu za wiele tysięcy też nie mam. Ale aż tak głuchy, żeby zachwycać się skompresowanym do bólu dźwiękiem, to nie jestem. Czy to zbyt wiele wymagać, żeby ten nowy cyfrowy standard nie był w praktyce gorszy od obecnego analogowego (a do tego trzeba minimum od 128-160 kbps w zależności od gatunku muzyki… np. Muzyka klasyczna potrzebuje większego bitrate).
Wróć do Radio

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości