WirtualneMedia.pl

Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Dyskusje dotyczące Radia

Moderatorzy: Moderator, t.wojtas9@gmail.com, Robin

Awatar użytkownika
Czapka i wąskie spodnie

Prezes UKE podaje inną datę wyłączenia radia analogowego w Polsce niż KRRiT

Czapka i wąskie spodnie Sob Wrz 24, 2022 10:56 am

Młodzi, modnie ubrani fajnosłuchacze z dużych miast i tak nie słuchają fm ! Także ten, mogą wyłączać! Będzie enerdżi !
Awatar użytkownika
To ja nikt inny

Re: Prezes UKE podaje inną datę wyłączenia radia analogowego w Polsce niż KRRiT

To ja nikt inny Sob Wrz 24, 2022 12:29 pm

"Czapka i wąskie spodnie" napisał(a): Będzie enerdżi !
NRJ czy ENERGY możesz sobie posłuchać w Afryce, Austrii, Belgii, Bułgarii, Danii, Finlandii, Francji, Grecji, Kanadzie, Niemczech, Norwegii, Szwecji i Szwajcarii. W Polsce jest Eska.
Awatar użytkownika
Rumburak

Rumburak Sob Wrz 24, 2022 1:23 pm

Za 10 lat DAB+ może być już tylko wspomnieniem nieudanego eksperymentu, a FM nadal będzie funkcjonował, chociaż, być może, jako taki margines, jak obecnie AM.
Awatar użytkownika
To ja nikt inny

To ja nikt inny Sob Wrz 24, 2022 6:51 pm

"Rumburak" napisał(a): Za 10 lat DAB+ może być już tylko wspomnieniem nieudanego eksperymentu, a FM nadal będzie funkcjonował

Wstyd, że Polacy nie potrafią. W Chorwaci już dzisiaj aż 88 proc. obywateli dociera sygnał DAB+ a od listopada 96,3 proc. powierzchni będzie pokryte sygnałem. Kraj biedniejszy niż Polska sobie poradził. W Czechach już teraz 95 % obywateli żyje w zasięgu sieci DAB+, w eterze są programy komercyjne i publiczne. Na zachodzie nikt nie będzie chciał powrócić do FM. DAB+ przekonuje słuchaczy ofertą niedostępną na UKF-ie.
Awatar użytkownika
Rumburak

Rumburak Sob Wrz 24, 2022 8:15 pm

DAB+ przekonuje słuchaczy ofertą niedostępną na UKF-ie.

Internet przekonuje słuchaczy ofertą niedostępną na DAB+.
Awatar użytkownika
ABC

ABC Sob Wrz 24, 2022 8:56 pm

Absurd. Radio nadawane w sposób analogowy przy dobrym sygnale oferuje jakość lepszą niż DAB+. W każdym domu, w każdym samochodzie, wszędzie są odbiorniki korzystające z zakresu UKF. Rozumiem, że mamy wyrzucić je do śmieci, bo ktoś ma taką fanaberię? DAB+ okazało się komercyjną porażką. W badaniach KBR z 2019 roku, wyniki słuchalności były następujące FM - 95%, DAB 0,1%, chyba nie trzeba tego komentować. Źródło: https://badaniaradiowe.pl/radio-w-polsc ... -wynikiem/
Awatar użytkownika
Gilu wirusujemy!

Gilu wirusujemy! Nie Wrz 25, 2022 10:52 am

A kiedy wyłączą Speca od wirusowania? To hańba dla radia i dziennikarstwa radiowego.
Awatar użytkownika
Lajonel Riczi

Lajonel Riczi Nie Wrz 25, 2022 10:53 am

"Czapka i wąskie spodnie" napisał(a): Młodzi, modnie ubrani fajnosłuchacze z dużych miast i tak nie słuchają fm ! Także ten, mogą wyłączać! Będzie enerdżi !

Słuchają wirusowania Marka z Gilem i idą na jego wykład.
Awatar użytkownika
Michał Lool

Michał Lool Nie Wrz 25, 2022 6:43 pm

Dab oferuje lepszą jakość i oszczędność. Jedna częstotliwość FM to 12 stacji w dabie. Skoro UE stawia na dab to dlaczego u nas ten standard jeszcze się nie rozpowszechnił...aż dziw.
Zakłócenia na fm są coraz większe więc dab sam powinien się rozpowszechniać. Jeśli Polska nie przejdzie na dab to popularność radnia będzie się zmniejszyć. Kto dziś wolałby wrócić do telewizji analogowej mając dziś do wyboru co najmniej 33 kanały w doskonałej jakości.
Awatar użytkownika
Femek

Femek Nie Wrz 25, 2022 7:59 pm

DAB nie oferuje lepszej jakości od FM - to bujda!
Awatar użytkownika
To ja nikt inny

To ja nikt inny Nie Wrz 25, 2022 8:19 pm

Już dzisiaj słuchacze pytają, dlaczego zagranicą jest więcej stacji i mają wybór między programami muzycznymi i z dużym udziałem słowa. Opinię o DAB+ dominują w Polsce technicy, którzy dbają o utrzymanie sieci UKF. W przypadku DAB+ nie będą oni już potrzebni, no będzie to zadaniem operatora sieci. Dla słuchaczy ważny jest zasięg techniczny, czyli duża oferta na dużej powierzchni kraju.
Awatar użytkownika
To ja niky inny

To ja niky inny Nie Wrz 25, 2022 8:30 pm

"Femek" napisał(a): DAB nie oferuje lepszej jakości od FM - to bujda!
Rozgłośnie komercyjne mają słuchaczy gdzieś, nadają na UKF-ie w dużych miastach z mocą 100 albo 200 Watt. Już na terenie sygnał zanika. Za miastem sygnał jest zaszumiony. Chillizet nadaje od 15 lat a zasięg wynosi 0,49 proc.
Awatar użytkownika
Edek

Edek Nie Wrz 25, 2022 9:38 pm

nie chodzi o jakość , tu ma być dużo stacji a tym samym więcej reklam
Wróć do Radio

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 65 gości