WirtualneMedia.pl

Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Dyskusje dotyczące Telewizji

Moderatorzy: Moderator, t.wojtas9@gmail.com, Robin

Awatar użytkownika
HD

UKE zwleka z przeniesieniem MUX-8 do MUX-5. „Ustalenia WRC-23 będą pomocne”

HD Pią Cze 02, 2023 7:27 am

A co stoi na przeszkodzie, aby zmigrować do DVB-T2/HEVC w ramach samego MUX8? Powinno było to się wydarzyć już rok temu razem z pozostałymi MUXami (bez robienia żadnych wyjątków). Niestety urzędnicy „zapomnieli” o tym MUXie opracowując krajową strategię migracji do nowego standardu.
Awatar użytkownika
Gość

Re: UKE zwleka z przeniesieniem MUX-8 do MUX-5. „Ustalenia WRC-23 będą pomocne”

Gość Pią Cze 02, 2023 8:47 am

Nie ma żadnego pasma radiowego i telewizyjnego, VHF jest równieź pełnoprawnym pasmem TV i wystarczy zmienić sam mux 8 na dvbt2. Zresztą nie ma przeszkód, aby na tych samych k9sztownych zestawach antenowych dołożyć jeszcze jeden mux na vhf .
Awatar użytkownika
fgh

fgh Pią Cze 02, 2023 9:44 am

Koncesje Tv wydawane są na 10 lat na dany kanał, częstotliwość i sposób kodowania więc prezes UKE z ostrożności procesowej nic z tym nie zrobi chyba że nastąpi zmiana prawa.
Awatar użytkownika
Zapol

Zapol Pią Cze 02, 2023 10:01 am

Zostawmy tak jak jest. Na mux 5 dajmy nowe stacje. Po co kupowałem antenę na vhf, jak teraz miałbym przerabiać maszt to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera. Dobry instalator prawie wszystkie znajdzie mux 8.
Awatar użytkownika
600 MHZ

600 MHZ Pią Cze 02, 2023 10:17 am

Na 90% po WRC23 pasmo 600 MHz będzie przekazane telekomom. A to oznacza, że z obecnych kanałów 21-48 w paśmie UHF pozostaną dla TV tylko 21-36. A wtedy co najmniej MUX4 i MUX5 do odstrzału.
Awatar użytkownika
To ja nikt inny

To ja nikt inny Pią Cze 02, 2023 12:53 pm

W całej dyskusji brakuje wypowiedzi, jak długo będzie trwał okres przejściowy do zwolnienia następnych kanałów dla telekomów. Jeżeli okres przejściowy będzie trwał 10 lat, to można przenieść MUX-8 w pasmo UHF. Przeniesienie byłoby korzystne dla stacji, bo zasięg multipleksów w paśmie UHF jest większy, bo do niego są przystosowane anteny. Niech telekomy wyłączą sieć 2G, 3G i niech zachęcają klientów do korzystania z pasma 5G, to wystarczy im pasmo.
Awatar użytkownika
To ja nikt inny

To ja nikt inny Pią Cze 02, 2023 1:17 pm

"Gość" napisał(a): Nie ma żadnego pasma radiowego i telewizyjnego, VHF jest równieź pełnoprawnym pasmem TV i wystarczy zmienić sam mux 8 na dvbt2. Zresztą nie ma przeszkód, aby na tych samych k9sztownych zestawach antenowych dołożyć jeszcze jeden mux na vhf .

Jedyny kraj, który wpakował w pasmo VHF III dwa multipleksy DVB-T to Finlandia. Tylko Finlandia jest mało zaludniona, graniczy bezpośrednio z trzema krajami i wprowadzono to tylko w większych miastach. Już dzisiaj toczy się dyskusja w Finlandii, czy zrezygnować z telewizji w paśmie VHF III i wprowadzić tam DAB+, tak jak w pozostałej Europie. Nawet mała Estonia wprowadza DAB+. DVB-T w paśmie VHF III jest nadawane tylko w Szwecji, Finlandii i Polsce. W Dani nie zrezygnowano z pasma VHF III dla telewizji ale nie utworzono tam żadnej sieci.
Awatar użytkownika
otarek

otarek Pią Cze 02, 2023 2:51 pm

"HD" napisał(a): A co stoi na przeszkodzie, aby zmigrować do DVB-T2/HEVC w ramach samego MUX8? Powinno było to się wydarzyć już rok temu razem z pozostałymi MUXami (bez robienia żadnych wyjątków). Niestety urzędnicy „zapomnieli” o tym MUXie opracowując krajową strategię migracji do nowego standardu.
Nie jest tajemnica ze to Emitel " lobbowal" za uruchomieniem dvb-t na pasmie vhf. A dlaczego? Bo zostala mu infrastruktura jeszcze z czasow telewizji analogowej i szkoda bylo zeby sie marnowala. Dlatego mamy tez odpowiedz dlaczego nie bylo migracji na vhf-ie do obecnych norm...
Awatar użytkownika
Stach9595

Stach9595 Pią Cze 02, 2023 7:01 pm

Dawne zamojskie nie działa dab.Mam dab+ w radiu.Korzystam z radia internetowego. Już dawno miało być dab na południu lubelskiego.Dalej nie ma dab +
Awatar użytkownika
WC

WC Pią Cze 02, 2023 11:36 pm

"To ja nikt inny" napisał(a):
"Gość" napisał(a): Nie ma żadnego pasma radiowego i telewizyjnego, VHF jest równieź pełnoprawnym pasmem TV i wystarczy zmienić sam mux 8 na dvbt2. Zresztą nie ma przeszkód, aby na tych samych k9sztownych zestawach antenowych dołożyć jeszcze jeden mux na vhf .

Jedyny kraj, który wpakował w pasmo VHF III dwa multipleksy DVB-T to Finlandia. Tylko Finlandia jest mało zaludniona, graniczy bezpośrednio z trzema krajami i wprowadzono to tylko w większych miastach. Już dzisiaj toczy się dyskusja w Finlandii, czy zrezygnować z telewizji w paśmie VHF III i wprowadzić tam DAB+, tak jak w pozostałej Europie. Nawet mała Estonia wprowadza DAB+. DVB-T w paśmie VHF III jest nadawane tylko w Szwecji, Finlandii i Polsce. W Dani nie zrezygnowano z pasma VHF III dla telewizji ale nie utworzono tam żadnej sieci.

W Nowym Jorku naziemna telewizja cyfrowa działa na kanale 2 (mała moc), 3 (duża moc), 6 (mała), 7 (d), 11 (d), 12 (d) i 13 (m).
Wróć do Telewizja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 64 gości