WirtualneMedia.pl

Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Dyskusje dotyczące Internetu

Moderatorzy: Moderator, t.wojtas9@gmail.com, Robin

Awatar użytkownika
pavv

Włodzimierz Schmidt: Internet staje się w polskiej gospodarce branżą wiodącą

pavv Nie Sty 19, 2014 11:54 pm

Kolejny nawiedzony z uśmiechniętą, korporacyjną twarzyczką który nie chce widzieć lub co gorsza nie widzi tego, że ludzie widząc reklamę szukają w 98% przycisku ZAMKNIJ, a widząc materiał video który rozpoczyna się od reklamy w 60% go nie oglądają. No ale TWA działa i trzeba kroić jeleni którzy jeszcze myślą, że reklama w internecie działa i przynosi krociowe zyski.
Awatar użytkownika
Januszek

Re: Włodzimierz Schmidt: Internet staje się w polskiej gospodarce branżą wiodącą

Januszek Pon Sty 20, 2014 12:05 am

Dokładnie. Przecież widaomo jaka jest konwersja w sieci i jakie koszty pozyskania klienta. To ściema, ludzie nie kupują reklamy online. Klika ją jedynie 10 proc użytkowników, a 90 procent klika w SERP organiczny. Po co oszukiwać?
Awatar użytkownika
m

Re: Włodzimierz Schmidt: Internet staje się w polskiej gospodarce branżą wiodącą

m Pon Sty 20, 2014 10:59 am

branza która nic nieprodukuje haahhahaaah
Awatar użytkownika
mts

mts Pon Sty 20, 2014 1:53 pm

Przestałem czytać w połowie drugiej strony, bo ciągle ten adex, adex, adex, a ani słowa o nim. Gdzie link ?
Podobnie z:
wywiad: "Rola branży internetowej stale rośnie i mimo, że nie jest ona gałęzią gospodarki, ze względu na udział w PKB (prognozowany na 2015 rok udział w PKB to 4,1 proc. wg raportu BCG" Gdzie link ?
Awatar użytkownika
pavv

pavv Pon Sty 20, 2014 3:44 pm

Czepiasz się ;-) To są działania których zadaniem jest otumanienie klienta i wmówienie mu, że płacąc grube tysiące za kilkaset stron jakiś wydumanych raportów jak to jest super, fajnie i dobrze tak go ogłupić, że bez reklamy internetowej sobie na rynku nie poradzi. I dzięki temu my, internauci zamykamy reklamy zanim zobaczymy czego one dotyczą, usuwamy spam reklamowy zanim go przeczytamy itp. itd. Oczywiście w ich raportach zapewne jest podawane, że 90% internautów interesuje się reklamami i czyta/ogląda je z zapartym tchem. Ot takie Towarzystwo Wzajemnej Adoracji.
Awatar użytkownika
marcel

marcel Pon Sty 20, 2014 5:01 pm

@pavv: bardzo ciekawe dane podajesz - a możesz podesłać źródło, z których wynikają te 98% i 60%? Czy masz podobne dane dla TV, radia i prasy? Chętnie bym się dowiedział czegoś więcej. Bo wiesz… rozumiem, że reklam w tych mediach ludzie też nie oglądają i to też jest ściema. A Ty idąc do sklepu po papier do du.. kupujesz pierwszy lepszy - "szary ździch" a nie velvet - bo przecież ani jednej ani drugiej marki nie znasz - nigdy nie słyszałeś, bo nie oglądasz tych głupich reklam.
Awatar użytkownika
to prawda

to prawda Pon Sty 20, 2014 5:32 pm

jak zobaczylem makaki wylegujace sie w zrodlach geotermalnych
to od razu wlazlem do wanny i lezalem sobie z gazetka ze 2 godziny..
to dziala...
Awatar użytkownika
pavv

pavv Pon Sty 20, 2014 6:18 pm

@marcel: tym źródłem które pytasz są osoby które znam i z których praktycznie nikt nie ogląda reklam w internecie i nie czyta spamu z reklamami. Odnośnie TV to ludzie reklam raczej też nie oglądają. Zwykle kiedy leci reklama to albo wychodzą do WC, idą zrobić jakąś przekąskę, idą zapalić, idą nalać sobie picia itp. itd
Skąd to wiem zapytasz - po prostu widzę to! Nie znam też nikogo kto w ciągu ostatnich 5-cu lat kupił cokolwiek pod wpływem reklamy. Nawet taki papier do du... kupuję w Biedronce bo jest tańszy i wcale nie gorszy od tych reklamowanych w TV.
No ale trzeba sobie budować wirtualny świat agencji reklamowych i wciskać kity klientom, aby ich kroić za niby super skuteczną reklamę.
Awatar użytkownika
mts

mts Pon Sty 20, 2014 7:05 pm

@marcel
W tej branży bardzo łatwo jest znaleźć dane.

Np Reklamy kontekstowe na stronach CTR ~ 2%
Awatar użytkownika
robuz

robuz Pon Sty 20, 2014 9:26 pm

Do PAVV - autopsja chlopcze to za malo. Ja z autopsji wiem ze Ziemia jest plaska a pieniadze sie biora ze sciany. Obserwuj dalej kolegow i mame i mow jak jest. Tak niestety tez niektorzy marketerzy widza swiat i potem mamy takie kampanie jakie mamy. Pozdrowienia dla studentow tak licznych na tych forach.
Awatar użytkownika
pavv

pavv Pon Sty 20, 2014 10:00 pm

@robuz - widocznie Ty jesteś w tych 2% co klikają w reklamy i czytają spam. Ja jako, że nie mam 100 znajomych toteż nie widzę tych 2% zafascynowanych reklamami i spamem internetowym. No cóż - fakt, jest faktem, że 98% internautów nie czyta reklam. Oczywiście cicho-sza - ta informacja nie może przedostać się do reklamodawców bo wszystkie (prawie) agencje niby to reklamowe żerujące na naiwności reklamodawców upadną.
Awatar użytkownika
miro

miro Wto Sty 21, 2014 9:16 am

@pavv, a ja się dołączę do kolegów - na jakich badaniach opierasz swoje liczby? Jeśli podaje się liczby, to trzeba je na czymś oprzeć. Opieranie się na znajomych jest tak bez sensu, jak tylko to można sobie wyobrazić. I nie musisz się martwić o reklamodawców - raczej nie sądzę, żeby opierali swoją wiedzę na doniesieniach studenta, który zrobił badania wśród swoich kumpli :)
Awatar użytkownika
miro

miro Wto Sty 21, 2014 9:20 am

W ogóle śmieszą mnie takie komentarze. Czy naprawdę tak trudno zrozumieć, że to, co czytamy w internecie, co oglądamy w TV, czy słuchamy w radio w największym stopniu dzieje się tak DZIĘKI tym nielubianym reklamom? Wszyscy się z nich śmiejemy, wszyscy ich nie lubimy i zupełnie nikt ich nie ogląda, ale jednak jakoś mamy TVNy i Polsaty, jakoś mamy Onety i WP i X stacji radiowych. A te wszystkie podmioty opierają się na modelu reklamowym. Czyli jednak da się na tym zarobić. Bo dobrych wujków, którzy finansują działalność już nie ma.
Ciekaw jestem, czy tacy ludzie jak Ty @pavv płaciliby za dostęp do swoich ulubionych kanałów, czy serwisów WWW. Nie wszystko da się spiracić.
Awatar użytkownika
wojtas

wojtas Wto Sty 21, 2014 9:42 am

@mts - nie myl CTR z tym, o czym mówi @pavv. CTR to procent użytkowników, którzy kliknęli w daną konkretną reklamę. @pavv pisze o procencie internautów w ogóle klikających w reklamy. To są dwie różne liczby. Nie pamiętam, ale gdzieś widziałem takie liczby i to było chyba jakoś kilkanaście, czy kilkadziesiąt (typu 20-30) procent. I proszę nie hejtować tych akurat wartości - nie pamiętam ile to było. A klikalność reklamy to zupełnie inna bajka. W tym przypadku 2% to akurat bardzo dużo.
Awatar użytkownika
rt

rt Wto Sty 21, 2014 10:00 am

Hahha, nie klikaja w reklamy? :-) To ciekawe czemu grube tysiace jeleni dalo sie nabrac pilkasklep i 66procent i utopilo kase :-). W sumie pare baniek. A te sklepy reklamowaly sie tylko w necie :-). Oj dzieci, dzieci i te wasze madrosci :-D
Wróć do Internet

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości