WirtualneMedia.pl

Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Dyskusje dotyczące gospodarki

Moderatorzy: Moderator, Robin

Awatar użytkownika
M

Żabka odpowiada na zarzuty do tekstu „Gazety Wyborczej”. "Franczyzobiorca to samodzielny przedsiębiorca"

M Czw Lut 27, 2020 8:26 am

Do wejścia w sklepy convenience przymierza się Biedronka, wtedy Żabka dostanie po tyłku za swoje.
Awatar użytkownika
mike

Re: Żabka odpowiada na zarzuty do tekstu „Gazety Wyborczej”. "Franczyzobiorca to samodzielny przedsiębiorca"

mike Czw Lut 27, 2020 9:44 am

Nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu wyglądało to tak, że franczyzobiorca otrzymuje np. 3 palety soku jabłkowego i niech sobie go sprzeda co zajmie mu pół roku. Inny przykład to jak w piątek zabrakło piwa marki X to dostawa była przewidziana dopiero na wtorek, a franczyzobiorca nie mógł sobie zakupić owego piwa w hurtowni tylko musiał czekać na dostawę z Żapki.
Awatar użytkownika
Hazel

Re: Żabka odpowiada na zarzuty do tekstu „Gazety Wyborczej”. "Franczyzobiorca to samodzielny przedsiębiorca"

Hazel Czw Lut 27, 2020 10:50 am

Myślę, że Żabka bardzo dobrze się tłumaczy. Niech ludzie sobie w końcu uświadomią, co oznacza własna działalność gospodarcza.
Awatar użytkownika
A

A Czw Lut 27, 2020 4:08 pm

Znam bardzo dobrze dwie osoby które prowadziły to coś przez około dwa lata, piszę to "coś" bo inaczej tego nazwać nie mogę. Obie te osoby są bardzo pracowite i niesamowicie staranne. Wyczytałem w jakimś artykule, że jest to prowadzenie niezależne sklepu, jest to ogromne kłamstwo i ludzie którzy choć troszkę mieli kontakt z tą siecią, wiedzą doskonale, że to nieprawda. To co się wyprawiało w tych sklepach widziałem na własne oczy, z racji tego, że są to moi bliscy znajomi, czasem pomagałem przy rozładunku towaru czy przy inwentaryzacjach. Towar który jest zamawiany trzeba powiedzieć to otwarcie, jest narzucany przez firmę i jest to kontrolowane przez weryfikatorów. Wiecie jak to wygląda? Przyjeżdża Pan/Pani i przeprowadzają weryfikację, rozpoczyna się walka o punkty. Czy produkt "A" jest dostępny? Czy produkt "B" jest dostępny? Czy produkt "C" jest dostępny? Czy dostępne są trzy pączki z czekoladą? Czy dostępne jest takie piwo/wino/wódka. Weryfikator chodzi po sklepie z tablecikiem i sprawdza czy dany produkt jest dostępny. Jeśli nie ma, odejmował punkty, jeśli nie było kilku produktów i punktacja spadła poniżej kilkudziesięciu punktów otrzymywali karę finansową. Byłem przy chorej sytuacji gdzie klient wszedł do sklepu wykupił ser żółty, weryfikator akurat miał do sprawdzenia ten ser, nie interesowało go to, że podczas weryfikacji klient wykupił ten ser, ciach po punktach. Więc ktoś kto się wypowiada i pisze, że jest to niezależne prowadzenie sklepu kłamie. Przy zamawianiu towaru narzucają produkty które muszą być w sklepie, nawet takie które zalegają na półkach i się terminują, których nikt nie kupuje. Również partnerzy ds.sprzedaży którzy mają pomagać to jakaś kpina, przychodzą i sprawdzają to samo, czy bułki pszenne i grahamki są sprzedawane w ilości 100sztuk na tydzień, oni wysyłają na pocztę wewnętrzną tylko tabelki o dostępności produktów na sklepie, o sprzedaży bułek pszennych i grahamek, jeszcze co mają wciskać klientom przy kasie. Wiecie, chodzi mi o to pieczywo wypiekane w sklepie z ciasta głęboko mrożonego, te najgorszej jakości. Byłem świadkiem jak tacy partnerzy byli bardzo niemili, a wręcz wulgarni. Jest to bardzo zła firma która wykorzystuje ludzi, znajomi zostali z długami wobec urzędu skarbowego, jeden ma 90 tysięcy, druga koleżanka 80 tysięcy długu. Aktualnie chodzą po prawnikach, bardzo ciężka sytuacja. Problem społeczny.
Awatar użytkownika
j

j Pią Lut 28, 2020 9:44 am

Te żabki to są chyba otwierane przez ludzi, którzy myślą że własny biznes to jest taka praca na etat ale bez szefa. Jest chyba logiczne, że jak się otwiera sklep pod cudzą marką i ta marka daje znane logo, reklamy, towar, meble i lokal to wymaga się za to dochowania pewnych standardów.
Proszę sobie otworzyć sklep z kapitałem 5 tys. zł - powodzenia.
A jak ktoś nie odprowadza ZUS czy innych podatków - no to niestety nie jest wina żabki. Nie każdy biznes wychodzi. To nie jest praca na etat.
Awatar użytkownika
Paweł

Paweł Pią Lut 28, 2020 10:54 am

"j" napisał(a): Te żabki to są chyba otwierane przez ludzi, którzy myślą że własny biznes to jest taka praca na etat ale bez szefa. Jest chyba logiczne, że jak się otwiera sklep pod cudzą marką i ta marka daje znane logo, reklamy, towar, meble i lokal to wymaga się za to dochowania pewnych standardów.
Proszę sobie otworzyć sklep z kapitałem 5 tys. zł - powodzenia.
A jak ktoś nie odprowadza ZUS czy innych podatków - no to niestety nie jest wina żabki. Nie każdy biznes wychodzi. To nie jest praca na etat.

To sobie weź taką Żabkę, jak tak wszystko dobrze pojmujesz i taki z Ciebie specjalista. Zobaczymy, gdzie wylądujesz za następne 3 lata z całą swoją mądrością i świadomością, na czym polega prowadzenie działalności i biznesu.
Awatar użytkownika
Perlator

Perlator Pią Lut 28, 2020 11:49 am

Satysfakcja z rozwoju sklepu?
A czemu nie ma ani słowa o satysfakcji z zysków z prowadzenia tego sklepu?
Awatar użytkownika
A

A Wto Mar 03, 2020 5:30 pm

Znasz kogoś kto prowadzi żabkę? Łatwo Ci przyszło ocenić, "daje towar"? Nie życzę Ci podpisania papieru który okaże się po jakimś czasie wielkim błędem. Ktoś może Ci dobrze nakłamać, ładnie przedstawić, zaufasz i przegrasz bo się okaże, że tylko ładnie i pięknie się o czymś rozmawia, a praktyka i życie pokaże coś całkiem innego.
Awatar użytkownika
Polak

Polak Sob Mar 07, 2020 6:36 pm

Audycja radiowa w radiu Lublin na temat problemów ajentów. Dla zainteresowanych podaje linka.

https://radio.lublin.pl/2020/03/05-03-2 ... -w-eterze/
Awatar użytkownika
niesmaczony

niesmaczony Czw Mar 26, 2020 6:07 pm

Sam byłem franczyzobiorcą i mogę stwierdzić tylko jedno, że sieć Żabka to jedna wielka zorganizowana grupa naciągaczy co by nie powiedzieć zorganizowana grupa przestępców począwszy od partnerów do sp. sprzedaży i ich znajomych którzy przebijali opony czy rysowali auta itp. Praca ponad siły i codzienna bezsilność na warunki sieci. Podczas zdania sklepu inwentaryzacji partner ds. sprzedaży Paweł Telesinski nie zaliczył towaru na kwotę ponad 6 tys złotych. Finalnie towar był na pułkach a końcowy wynik był na plusie. Nie wspomnę o Katarzynie Krzyżaniak, która potrafiła zatowarować sklep na otwarcie sklepu tak, że lodówka z nabiałem niespełna 6 metrowa
Awatar użytkownika
Byla ajentka

Byla ajentka Nie Maj 10, 2020 10:44 am

Witam, dziekuje za odwage do opublikowania artykulu… spotkalam sie juz z opinia o zastraszaniu w stosunku do adwokata prowadzacego sprawy duzej grupy ajentow … jesli to wszystko nieprawda …. napewno znajdzie sie duza liczba bylych ajentow i franczyzobiorcow ,ktorzy nie beda sie bali wystapic w telewizji i opowiedziec swoje historie , zadawac pytania przedstawicielom Zabki … skoro to wszystko nieprawda spotkajmy sie razem i pokazmy spoleczenstwu kto ma racje …. jesli tamte historie sa zmyslone chetnie opowiem swoja , zrobia to tez moi znajomi byli ajenci ...zapraszam do kontaktu niezaleznych dziennikarzy edytar1975@wp.pl
Wróć do Gospodarka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość