583 mln zł wyniosły obroty branży badawczej w 2013 r., liderem ACNielsen
W 2013 roku obroty 15 firm badawczych, które wzięły udział w audycie Organizacji Firm Badania Opinii i Rynku (OFBOR), wyniósł 583 mln zł netto, co oznacza wzrost o 5% w porównaniu z rokiem 2012.

Liderem rynku była firma ACNielsen z obrotami na poziomie 127,3 mln zł, czyli o 7 proc. więcej niż w 2012 roku - wynika z raportu OFBOR.
Na drugim miejscu znalazła się Millward Brown z 112,6 mln obrotów (wzrost o 5 proc.) a na trzecim GfK Polonia z 90 mln zł (wzrost o 8 proc.)
>>>562 mln zł wyniosły obroty branży badawczej w 2012 r., ACNielsen liderem
Audytowane agencje badawcze mają za sobą w większości dobry rok, jako że obroty całej branży powróciły do poziomu sprzed spadków z 2012 r. Firmy z udziałem krajowego kapitału radzą sobie nieco gorzej od struktur korporacyjnych z udziałem kapitału zagranicznego i jest to zjawisko obserwowane już w poprzednich latach - podano w komunikacie prasowym przesłanym do portalu Wirtualnemedia.pl.
Wskaźnik wzrostu został sporządzony na podstawie obrotów firm uczestniczących w audytach za rok 2012 i 2013. Dynamika firm z kapitałem polskim przyjęła w roku 2013 ujemną wartość -4%, podczas gdy obroty firm badawczych z udziałem kapitału zagranicznego wzrosły o 7%.
Uwagę zwraca także sięgający 60% wartości rynku udział dwóch dużych struktur kapitałowych Kantar (TNS i Millward Brown) oraz Nielsen (ACNielsen Polska i AGB Nielsen Media Research).

Newsletter

Sales&More i Bank Pekao S.A. wkraczają do gry! Sukces kampanii „Jak nie teraz, to kiedy… wbijesz na wyższy level?”
Serwisy społecznościowe, których już nie ma. Czego nas nauczyły?
Będzie wielki powrót do „Szkła kontaktowego”?
Filip Chajzer ponownie w „Dzień Dobry TVN”. Kolejne powroty na jubileusz programu
Całodobowy kanał poświęcony Smerfom już nadaje po polsku