TOP 10 kanałów dokumentalnych. Na czele Fokus TV, mocno w dół TVP Nauka
Wśród najpopularniejszych kanałów dokumentalnych pierwszego kwartału tego roku liderem jest Fokus TV. Największy wzrost zanotował kanał BBC Earth, a największy spadek TVP Nauka.

Udział kanału Fokus TV w rynku w pierwszym kwartale 2025 roku wyniósł 1,01 proc. To o 2 proc. mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Dostępny w naziemnej telewizji cyfrowej kanał jest liderem zestawienia dziesięciu najpopularniejszych kanałów dokumentalnych opracowanego na podstawie danych Nielsen Audience Measurement, do których dotarł portal Wirualnemdia.pl.
Na drugim miejscu znalazł się Polsat Play z udziałem w rynku na poziomie 0,53 proc., przy wzroście o 6 proc. w odniesieniu do ubiegłego roku. Kanał nieznacznie wyprzedził znajdującą się na trzeciej pozycji TVP Historię z udziałem w rynku 0,52 proc. i wzrostem na poziomie 1 proc.
BBC Earth z największym wzrostem
Ostatnie miejsce w zestawieniu z udziałem na poziomie 0,22 proc. zajmuje TVP Nauka, która w odniesieniu do analogicznego kwartału 2024 roku zanotowała największy spadek w zestawieniu wynoszący 21 proc.
Największym wzrostem (wynoszącym 29 proc.) może pochwalić się BBC Earth (0,22 proc. udziału).

TVN Turbo przed Polsat Play w grupie komercyjnej
Nieco inaczej przedstawia się podium w grupie widzów w przedziale wiekowym 16-59. O ile liderem także w tej grupie nadal pozostaje Fokus TV (0,98 proc. udziału; wzrost o 5 proc.), to drugą pozycję zajmuje kanał TVN Turbo (0,62 proc. udziału; - 16 proc.), wyprzedzając trzecie w zestawieniu Polsat Play (0,55 proc. udziału; + 5 proc.).
Zestawienie także zamyka TVP Nauka (0,18 proc. udziału; - 14 proc.), która zanotowała spadek udziałów na tym samym poziomie co TVP Dokument. Ze wzrostu o jedną czwartą, czyli największego w zestawieniu, cieszyć się może kanał kanał BBC Earth.

Ranking obejmuje męskie stacje Telewizji Polsat i TVN Warner Bros. Discovery, czyli Polsat Play i TVN Turbo.