Co jemy na śniadanie? Pieczywo, wędlinę, ser oraz herbatę
Zdecydowana większość Polaków jest przekonana, że ich śniadania są zdrowe. Najczęściej sięgamy po pieczywo, wędlinę i ser oraz herbatę, która wygrywa z kawą - wynika z badania ARC Rynek i Opinia.
81% Polaków twierdzi, że spożywane przez nich śniadania są zdrowe, przy czym bardzo zdrowe śniadania deklaruje 17% respondentów, a raczej zdrowe - 64%. Co dziesiąta osoba uważa, że je raczej niezdrowe śniadania, a 1% - bardzo niezdrowe.
W dni robocze niemal połowa respondentów (48%) spożywa śniadania między 6:00 a 8:00 rano, a co trzeci badany (34%) - pomiędzy 8:00 a 10:00. Co dziesiąta osoba pierwszy posiłek w ciągu dnia roboczego spożywa dopiero po 10:00, a co dwunasta (8%) - przed 6:00 rano.
Natomiast w weekend śniadania spożywamy później. Największy odsetek badanych (60%) deklaruje, że śniadanie spożywa pomiędzy 8:00 a 10:00. W weekend także dwukrotnie więcej respondentów (20%) w porównaniu do dni roboczych spożywa śniadanie po 10:00. Z kolei przed 8:00 rano śniadanie w weekend je co piąty badany (20%).

Najchętniej wybieranym napojem do śniadania jest herbata (44%), która jest popularniejsza od kawy (34%). Mleko jako napój do śniadania jest wybierane sporadycznie – tylko przez co 20-tego respondenta. Polacy bardzo rzadko piją do śniadania też kakao. Tymczasem osoby młode znacznie częściej niż te z najstarszej grupy wiekowej jako napój do śniadania wybierają wodę.

Najpopularniejsze na śniadania są tradycyjne kanapki. Polacy wybierają pieczywo, wędliny, sery. Co czwarty Polak spożywa też płatki śniadaniowe / musli. Wśród młodych ludzi bardziej popularne są płatki śniadaniowe – spożywają je dwukrotnie częściej niż osoby ze starszych grup wiekowych.
Mężczyźni częściej niż kobiety na śniadanie spożywają ser (39% vs. 31%), konserwy mięsne i rybne (5% vs. 1%) oraz ryby (3% vs. 1%). Kobiety natomiast częściej niż mężczyźni na śniadanie jedzą płatki śniadaniowe / musli (30% vs. 17%), produkty nabiałowe takie jak jogurty, kefiry (23% vs. 13%) oraz owoce (9% vs. 5%).

Ponad połowie badanych (54%) przygotowanie śniadania zajmuje od 5 do 10 minut. Mniej czasu potrzebuje na to 22% respondentów. Co piąty (19%) na przyrządzenie śniadania poświęca codziennie od 10 do 20 minut , a 3% - ponad 20 minut.
Zdecydowana większość badanych (82%) je śniadanie w domu, przed wyjściem do pracy lub szkoły. W pracy lub szkole śniadanie spożywa 15% respondentów. Mężczyźni częściej niż kobiety pierwszy posiłek spożywają w pracy lub szkole (17% vs. 13%), natomiast kobiety częściej niż mężczyźni jedzą śniadanie przed wyjściem z domu (86% vs. 79%).

Badanie zostało zrealizowane przez ARC Rynek i Opinia w dniach 4-10 sierpnia 2016 r., techniką CAWI, na panelu internetowym epanel.pl, wśród mieszkańców Polski w wieku 15-55 lat, na próbie reprezentatywnej pod względem płci, wieku, wielkości miejscowości zamieszkania i regionu, N=901.

Newsletter






Sales&More i Bank Pekao S.A. wkraczają do gry! Sukces kampanii „Jak nie teraz, to kiedy… wbijesz na wyższy level?”
Serwisy społecznościowe, których już nie ma. Czego nas nauczyły?
Będzie wielki powrót do „Szkła kontaktowego”?
Filip Chajzer ponownie w „Dzień Dobry TVN”. Kolejne powroty na jubileusz programu
Całodobowy kanał poświęcony Smerfom już nadaje po polsku 



Dołącz do dyskusji: Co jemy na śniadanie? Pieczywo, wędlinę, ser oraz herbatę