Inwestycje w sektorze spożywczym mogą utrzymać się na poziomie 7,5mld zł w 2008 r.
Inwestycje w polskim przemyśle spożywczym wyniosły w 2007 r. 7,5mld zł i w tym roku mogą utrzymać się na tym podobnym poziomie,wynika z raportu przedstawionego w czwartek przez ING Bank Śląski.
"Polski przemysł spożywczy wykorzystał wejście polski do UniiEuropejskiej" - oceniła dyrektor zarządzająca sektorem spożywczym wING Renata Dutkiewicz na konferencji prasowej.
Według raportu ING inwestycje w sektorze spożywczym w 2007 r.wyniosły 7,5 mld zł wobec 7,1 mld zł w 2006 r. i 6,2 mld zł w 2005r. Analitycy oceniają, że w tym roku inwestycje utrzymają się nadotychczasowym poziomie.
W 2007 r. przychody spółek z branży spożywczej wzrosły do 152,5mld zł wobec 131,3 mld zł rok wcześniej. Według analityków ING w2008 r. sektor nie utrzyma tempa wzrostu przychodów z latpoprzednich.
Według analityków ING najważniejsze przeszkody dla dalszegorozwoju sektora to: umacniający się złoty, rosnące ceny surowców,ograniczenie produkcji i eksportu w wyniku kwotowania, rosnącekoszty produkcji oraz silna pozycja przetargowa odbiorcówkońcowych.
Sami producenci ankietowani przez ING wymienili wśród barierprzede wszystkim rosnące koszty zatrudnienia (68%), silną pozycjęprzetargową kontrahentów (58%) oraz wysokie podatki (57%).
Około 43% badanych firm wśród barier utrudniających działalnośćwymienia konsolidację i koncentrację w branży.
"Spółki są zrestrukturyzowane i chyba czekają na konsolidację,ostatecznie duża część zostanie w jakiś sposób zaadoptowana przezwiększe firmy" - powiedziała Dutkiewicz. Analitycy ING oceniają, żekonsolidacja jest w różnym stopniu zaawansowania w różnychsektorach branży. Np. w sektorze piwowarskim jest praktyczniezakończona, w sektorze mleczarskim postępuje dość szybko, a wsektorze mięsnym bardzo duże rozdrobnienie producentów możeprzetrwać jeszcze przez dłuższy czas.
Według raportu na korzyść sektora będzie działał dobry stangospodarki, napływ funduszy unijnych, rosnący eksport oraz spożyciewewnętrzne, a także optymizm przedsiębiorców.
"Bardzo poważnym problemem jest rosnący kurs złotego" - przyznałgłówny ekonomista ING Mateusz Szczurek. Zaznaczył jednak, że kursrównowagi (który wyznacza granicę opłacalności eksportu) jestzmienny i spada. Według niego polskie firmy nadal są w stanieobniżać koszty, nawet pomimo rosnącej presji płacowej.

Newsletter






Sales&More i Bank Pekao S.A. wkraczają do gry! Sukces kampanii „Jak nie teraz, to kiedy… wbijesz na wyższy level?”
Serwisy społecznościowe, których już nie ma. Czego nas nauczyły?
Będzie wielki powrót do „Szkła kontaktowego”?
Filip Chajzer ponownie w „Dzień Dobry TVN”. Kolejne powroty na jubileusz programu 

Dołącz do dyskusji: Inwestycje w sektorze spożywczym mogą utrzymać się na poziomie 7,5mld zł w 2008 r.