Kamil Bednarek z "Mam talent!" polskim hitem 2010 r. na YouTube (wideo)
W 2010 roku użytkownicy YouTube z całego świata przesłali w sumie ponad 13 mln godzin, czyli ok. 1500 lat materiałów wideo. Klipy łącznie obejrzano ponad 700 miliardów razy.
Hitem roku na YuoTube okazał się "Bed Intruder Song!", najpopularniejszym teledyskiem i najczęściej oglądanym wideo w historii serwisu został klip "Baby" Justina Biebera, ponad 400 mln odtworzeń (o najpopularniejszych klipach mijającego roku na YouTube w skali globalnej informowaliśmy wczoraj - więcej na ten temat).
Swoje ulubione hity mieli również polscy użytkownicy serwisu YouTube. Należący do Google portal podał, że w tym roku największą oglądalność miały zwłaszcza klipy związane z programem telewizyjnym "Mam talent!" - występ Kamila Bednarka został obejrzany ponad 6 mln razy.
Jak co roku wielką popularnością cieszyła się też polska muzyka, w szczególności hip-hop, np. utwór "PARIAS - Hip-Hop vs Peja" (4,8 mln) oraz odpowiedź Peji (2,4 mln), czy też teledysk "Prosto Mixtape 600V - I żeby było normalnie", odtworzony ponad 2,4 mln razy.
Wielu fanów zyskał również klip "Te ostatnie niedziele", w którym CeZik parodiuje klasyczną piosenkę Mieczysława Fogga - został odtworzony ponad 1,3 mln razy, natomiast "MerC 'N CeZik - Forfiter Blues" - ponad 2,1 mln razy.
Z kolei tematem, który wzbudził największe zainteresowanie polskich użytkowników YouTube w 2010 r., była katastrofa w Smoleńsku. Dotykały jej setki filmów, np. klip pokazujący, jak doszło do tragedii miał ponad 1,1 mln odtworzeń, a hołd złożony stewardesie Natalii Januszko został obejrzany ponad 1,9 mln razy.
Newsletter

Sales&More i Bank Pekao S.A. wkraczają do gry! Sukces kampanii „Jak nie teraz, to kiedy… wbijesz na wyższy level?”
Serwisy społecznościowe, których już nie ma. Czego nas nauczyły?
Będzie wielki powrót do „Szkła kontaktowego”?
Filip Chajzer ponownie w „Dzień Dobry TVN”. Kolejne powroty na jubileusz programu