Woda Perrier w butelce z plastiku z recyklingu enzymatycznego
Francuska marka gazowanej naturalnej wody mineralnej Perrier (Nestlé Waters) zaprezentowała swoją pierwszą butelkę wykonaną w 100 proc. z przetworzonego tworzywa PET, uzyskanego dzięki metodzie recyklingu enzymatycznego. Technologię opracowało francuskie konsorcjum Carbios.
Technologia recyklingu enzymatycznego Carbios wykorzystuje enzymy pochodzące z naturalnie występujących mikroorganizmów, które rozkładają PET na części składowe. Ten proces umożliwia wielokrotne przetwarzanie każdego tworzywa PET, niezależnie m.in. od jego barwy (w tym tworzywa, które z różnych względów nie mogą być poddane recyklingowi mechanicznemu, a więc mogłyby np. trafić na składowisko).
Tak uzyskiwany PET z recyklingu pod względem właściwości i jakości odpowiada materiałowi pierwotnemu oraz może być wykorzystany do produkcji nowych butelek na wodę i napoje, które również nadają się do przetworzenia. W ten sposób tworzy się nieskończony, w pełni zamknięty obieg tego materiału, pozwalający na znaczące zwiększenie ilości plastiku poddanego recyklingowi.
Woda Perrier w butelkach z recyklingu
W centrum badawczo-rozwojowym Nestlé we Francji, poszukującym rozwiązań dla biznesu Waters, technologię opracowaną przez Carbios wykorzystano do wyprodukowania pierwszych prototypowych butelek Perrier o pojemności 0,5 l. Zadbano również o zachowanie charakterystycznego designu i zielonego koloru butelki marki.
Marka wody Perrier powstała w 1863 roku w Vergèze na południu Francji.
Newsletter



Sales&More i Bank Pekao S.A. wkraczają do gry! Sukces kampanii „Jak nie teraz, to kiedy… wbijesz na wyższy level?”
Serwisy społecznościowe, których już nie ma. Czego nas nauczyły?
Będzie wielki powrót do „Szkła kontaktowego”?
Filip Chajzer ponownie w „Dzień Dobry TVN”. Kolejne powroty na jubileusz programu
Całodobowy kanał poświęcony Smerfom już nadaje po polsku
Dołącz do dyskusji: Woda Perrier w butelce z plastiku z recyklingu enzymatycznego