SzukajSzukaj
dołącz do nasFacebookGoogleLinkedinTwitter

Emisja przez 5G Broadcast nie ma sensu? Niemiecki nadawca rezygnuje

Emitel rozpoczął właśnie w Warszawie testy technologii 5G Broadcast. Od kilku lat takowe są prowadzone m.in. w Niemczech. Tamtejszy nadawca publiczny ARD zdecydował, że na razie nie będzie angażować się w prace nad nowym standardem telewizyjnym. Obawia się kosztów inwestycji i dostępności technologii. Dopiero za trzy lata będzie można łatwo kupić smartfony ją obsługujące.

Dołącz do dyskusji: Emisja przez 5G Broadcast nie ma sensu? Niemiecki nadawca rezygnuje

9 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiekz postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
Oczko
Małe sprostowanie, bo artykuł może częściowo wprowadzać w błąd.
„Ponadto 5G Broadcast jest dodatkowym kanałem dystrybucji, dedykowanym jedynie odbiorowi na smartfonach i tabletach. Technologia nie będzie wykorzystywana na telewizorach, nie może być więc alternatywą dla naziemnej telewizji cyfrowej”.

Technologia 5GB jest skierowana przede wszystkim do odbiorców mobilnych, ale nie wyłącznie. Specyfikacja techniczna nie wyklucza korzystania na domowym telewizorze. Rzeczywiście, raczej nie stanie się (a przynajmniej szybko) alternatywą dla TV naziemnej (DVBT). Inaczej może być z radiem. 5GB stwarza większe możliwości (w połączeniu z klasycznym internetem) i lepszą jakość techniczną niż standard DAB+, przy niższych w stosunku do DAB-u kosztach emisji.
odpowiedź
User
Zapol
Czy ja mógłbym prosić osoby w zasięgu testowego 5G telewizji puls, aby oceniły jak się odbiera telewizja w tej technologii.
Osobiście wierzyłem że ten standard to tylko czasowo tylko na telefon. Przecież oglądanie sportu na telefonie to nic przyjemnego. Tak można nadawać wiadomości i telenowele.
odpowiedź
User
iq
Przyszły nośnik danych zostało już wybrane - przez odbiorców - to internet - w każdej dostępnej postaci. Reszta to próba zarobienia jakiś pieniędzy, ale przez sprzedawców technologii. A tymczasem decyzja została już jak wspominałem podjęta.
odpowiedź