Subbotko, Rigamonti, Cieśla, Krzymowski i Parafianowicz z szansami na Nagrodę im. Dariusz Fikusa
W tegorocznej edycji Nagrody im. Dariusza Fikusa nominowani zostali Donata Subbotko z „Gazety Wyborczej”, Magdalena Rigamonti i Zbigniew Parafianowicz z „Dziennika Gazety Prawnej” oraz wspólnie Wojciech Cieśla i Michał Krzymowski z „Newsweek Polska”.
Donata Subbotko została nominowana za wywiady „Bezczelny jestem trochę” i „Jestem Polakiem, znaczy jestem coś wart”, Magdalena Rigamonti - za cykl wywiadów „Stan wojenny”, „Dzwonili politycy. Nie dam im się zagarnąć” oraz „Zasady są jasne - wygrała ta partia i morda w kubeł”, Wojciech Cieśla i Michał Krzymowski - za artykuł „Klimat Ziobry”, a Zbigniew Parafianowicz - za tekst „Tupolewizm na pokładzie embraera”.
Laureat zostanie ogłoszony na gali 19 września br. w Warszawie. W ub.r. Nagrodę im. Dariusz Fikusa otrzymały Iwona Szpala i Małgorzata Zubik z „Gazety Wyborczej” za artykuły dotyczące reprywatyzacji, a nagrodę specjalną - Piotr Pacewicz z OKO.press.
W tegorocznej edycji nagrodę specjalną przyznano Dominice Kozłowskiej, redaktor naczelnej miesięcznika „Znak”. - Za odświeżenie i wzbogacenie formuły pisma, nawiązanie do najlepszych jego tradycji z jednoczesnym otwarciem na młodych autorów i odważne podejście do poruszanych tematów - czytamy w uzasadnieniu.
Laureatów nagród wybiera kapituła, której członkami są Jerzy Baczyński z „Polityki”, Bogusław Chrabota z „Rzeczpospolitej”, Łukasz Fikus (syn Dariusza Fikusa), Krzysztof Jedlak z „Dziennika Gazety Prawnej”, Marcin Lewicki z Press Club Polska, Piotr Mucharski z „Tygodnika Powszechnego”, Paweł Siennicki z „Polska The Times” i Rafał Zakrzewski z „Gazety Wyborczej”.
Newsletter

Sales&More i Bank Pekao S.A. wkraczają do gry! Sukces kampanii „Jak nie teraz, to kiedy… wbijesz na wyższy level?”
Serwisy społecznościowe, których już nie ma. Czego nas nauczyły?
Będzie wielki powrót do „Szkła kontaktowego”?
Filip Chajzer ponownie w „Dzień Dobry TVN”. Kolejne powroty na jubileusz programu
Całodobowy kanał poświęcony Smerfom już nadaje po polsku