Radio 357 z wakacyjną ramówką. Piotr Baron gościnnie na antenie
Od poniedziałku 30 czerwca Radio 357 będzie nadawać według letniej ramówki. Na antenie pojawią się nowe cykle i audycje m.in. z gościnnym udziałem dziennikarzy muzycznych innych rozgłośni. Usłyszeć będzie można m.in. Piotra Barona, a do końca sierpnia głosować na przebój lata.

W środę Radio 357 zaprezentowało swoją letnią ramówkę pod hasłem „Włącz wakacje”. Jedną z nowości będzie cykl z poezją Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej prezentowany w audycji „Kieruj się na południe”, czy „Tu się czyta” z literackimi propozycjami od Moniki Mędroch-Karbowskiej w audycji „Mam grać?”. W wakacje do grona gospodarzy tej ostatniej dołączy Krystian Hanke, Marta Kula poprowadzi środowe wydania „Kieruj się na południe” w zastępstwie za Olę Budkę, a Agnieszka Szwajgier w lipcu zastąpi Tomasza Kwaśniewskiego w programie "Nocna grupa wsparcia”.
W piątki w porannej audycji „Caffe Matte” cykl o ogrodnictwie zatytułowany „Chłopak z konewką” poprowadzi Marcin Klimkowski, a w popołudniówce ok. 18.10 usłyszeć będzie można cykl autorstwa Magdy Gacyk „Nie wiedziałam, że nie wolno” o nietypowych zakazach, o których warto wiedzieć przed wyjazdem na zagraniczny urlop.
Lista Piosenek Radia 357 z wakacyjnym przebojem
Piątkowe wieczory nadal należeć będą do Listy Piosenek Radia 357, która poza wyjazdowymi wydaniami (najbliższe 27.06. w Katowicach), zachęca patronów do głosowania na wakacyjny przebój. Ten plebiscyt potrwa do końca lata, a wakacyjny hit wybrany przez słuchaczy rozgłośni zostanie zaprezentowany 22 sierpnia, w czasie 200. wydania Listy Piosenek Radia 357.
Piotr Baron w audycji "Mój blues"
Jedną z wakacyjnych nowości na antenie będzie audycja „Mój blues”, który prowadzić będą dziennikarze muzyczni Radia 357 (m.in. Piotr Stelmach, Daniel Wyszogrodzki), ale i innych rozgłośni. Gospodarzem jednego z wydań będzie dziennikarz radiowej Trójki, Piotr Baron. Audycja będzie pojawiać się na antenie nieregularnie.
Czytaj także: „Polska Jest Najfajniejsza”, czyli wakacyjna akcja Radia ESKA2
Największe zmiany w ramówce i najwięcej nowych audycji pojawi się na antenie Radia 357 w weekendy. W soboty między godz. 13 a 15 Antonii Grudniewski zaprezentuje autorski wybór piosenek w audycji „Dorośli nie mają wakacji”, a w co drugą sobotę między godz. 15 a 16 usłyszeć będzie można czteroodcinkowy program „Cudze chwalimy” Grażyny Morek o różnych regionach świata (emisja na przemian z audycją satyryczną radiowy dom wypoczynkowy "Czarna Helena”).
Marcin Bisiorek w soboty między godz. 17 a 19 poprowadzi „Ziemskie granie”, audycję muzyczną z wejściami z Męskiego grania i innych festiwali.
Radio 357 z pierwszą audycją o hip-hopie
Zupełną nowością na antenie Radia 357 będzie pierwsza audycja hiphopowa. W soboty między godz. 22-23 swoje autorskie spojrzenie na ten gatunek w programie „H do H” przedstawi Bartłomiej Skubisz. W niedziele między godz. 17 a 18 słuchacze Radia 357 będą mogli odwiedzić – za pośrednictwem Filipa Jaślara i Katarzyny Pruchnickiej w audycji „Domówka”, dziennikarzy rozgłośni w ich prywatnej, domowej przestrzeni.
Ponadto z wakacyjnymi tematami na antenie ponownie pojawi się audycja „Co Państwo? Lato” (od poniedziałku do czwartku o godz. 12.00) czy „Kryminalne lato” w niedziele o godz. 23.
– Słuchamy głosu naszej społeczności i staramy się, by radio było wspólnym spełnionym marzeniem - autorów i słuchaczy. Do tego co już znane i lubiane dodaliśmy to, o co upominali się przy różnych okazjach Patroni. Wielokrotnie dostawaliśmy sygnały dotyczące audycji bluesowej, poezji, rekomendacji książkowych i filmowych – przypomina w komunikacie prasowym opowiada Agnieszka Szwajgier, odpowiedzialna w zarządzie Radia 357 za ofertę programową.
– Po audycji poświęconej pamięci „Joki” z zespołu Kaliber 44 dostaliśmy wiele głosów za audycją poświęconą muzyce hip-hopowej. Po wyjątkowej wizycie Piotra Barona podczas majowego Polskiego Topu - zalała nas lawina pytań, czy Piotr mógłby pojawiać się częściej. Pracowaliśmy nad tym, by wyjść naprzeciw tym życzeniom i bardzo się cieszę, że w wakacje możemy pokazać efekty tej pracy – dodaje.