„Gazeta Pomorska” liderem sprzedaży w I kwartale, „Gazeta Wrocławska” najbardziej w dół
W pierwszym kwartale br. liderem średniej sprzedaży ogółem wśród codziennych gazet regionalnych i lokalnych była „Gazeta Pomorska”. Wszystkie tytuły odnotowały spadki sprzedaży, a najwięcej straciła „Gazeta Wrocławska” - wynika z raportu Wirtualnemedia.pl.

Średnia sprzedaż ogółem „Gazety Pomorskiej” (Polska Press Grupa) w pierwszym kwartale 2019 roku wyniosła 26 651 egz., czyli o 13,18 proc. mniej, niż w analogicznym okresie poprzedniego roku - pokazują dane Związku Kontroli Dystrybucji Prasy, opracowane przez portal Wirtualnemedia.pl.
>>> Przeglądaj okładki gazet i magazynów w naszym dziale Jedynki
Drugą lokatę zajął „Dziennik Zachodni” (Polska Press Grupa), którego średni wynik sprzedażowy w analizowanym okresie zmniejszył się o 19 proc. do 21 497 egz.
Podium uzupełnia „Głos Wielkopolski” (również Polska Press Grupa). Średnia sprzedaż ogółem tego tytułu w pierwszym kwartale 2019 roku wyniosła 19 270 egz., po spadku o 14,27 proc.
Najwięcej straciła natomiast „Gazeta Wrocławska” (Polska Press Grupa), która w rankingu spadła z 12. na 13. lokatę. Średni wynik tego dziennika zmniejszył się o 19,23 proc. i ostatecznie wyniósł 9 385 egz.

W marcu 2019 roku liderem również była „Gazeta Pomorska”, której średnia sprzedaż ogółem w porównaniu do marca 2018 roku zmniejszyła się o 11,27 proc. do 27 156 egz.
Drugi był „Dziennik Zachodni”, którego wynik sprzedażowy wyniósł 21 932 egz., po spadku o 16,81 proc. Trzecią lokatę zajął „Głos Wielkopolski” (19 965 egz.; w dół o 10,32 proc.).
Największym wzrostem - o 6,60 proc. do 3 232 egz. - pochwalić się mógł „Kurier Lubelski” (Polska Press Grupa).
Największy spadek w tym ujęciu odnotowała „Gazeta Olsztyńska / Dziennik Elbląski” (Grupa WM) - było to 22,46 proc. do 7 406 egz.

Dane dotyczą wszystkich dzienników regionalnych i lokalnych z bazy ZKDP.
Sprzedaż ogółem to suma sprzedaży egzemplarzowej wydań drukowanych, sprzedaży egzemplarzowej e-wydań oraz wszystkich form prenumeraty wydań drukowanych i prenumeraty e-wydań.
Rozpowszechnianie płatne razem to suma sprzedaży egzemplarzowej wydań drukowanych, sprzedaży egzemplarzowej e-wydań, prenumeraty wydań drukowanych i prenumeraty e-wydań oraz innych płatnych form rozpowszechniania wydań drukowanych i innej płatnej dystrybucji e-wydań.
Nakład jednorazowy to liczba wydrukowanych egzemplarzy danego wydania opatrzonego tą samą datą wydawniczą oraz tym samym numerem, nie zawiera rozpowszechnionych przez wydawcę e-wydań. Średni nakład jednorazowy oblicza się dodając nakłady wszystkich wydań w danym okresie i dzieląc otrzymaną sumę przez liczbę wydań w danym okresie.

Newsletter

Sales&More i Bank Pekao S.A. wkraczają do gry! Sukces kampanii „Jak nie teraz, to kiedy… wbijesz na wyższy level?”
Serwisy społecznościowe, których już nie ma. Czego nas nauczyły?
Będzie wielki powrót do „Szkła kontaktowego”?
Filip Chajzer ponownie w „Dzień Dobry TVN”. Kolejne powroty na jubileusz programu
Całodobowy kanał poświęcony Smerfom już nadaje po polsku