Co dziesiąty Polak jest czujny na gluten i laktozę w kupowanych na mieście słodyczach
10 proc. Polaków zwraca uwagę na zawartość glutenu czy laktozy w słodyczach serwowanych w knajpach - wynika z badania ARC Rynek i Opinia. Wiele osób bierze również pod uwagę naturalność składników, własną recepturę oraz obniżoną zawartość cukru.

Młodsi konsumenci, przed 30. rokiem życia, po słodycze najchętniej chodzi do lodziarni. Z wiekiem respondentów ta tendencja słabnie. Z kolei kawiarnie częściej odwiedzają kobiety (74 proc. w porównaniu do 66 proc. mężczyzn).

Polacy, wybierając coś słodkiego, najczęściej zwracają uwagę na naturalność składników. Co czwarty badany zwraca uwagę na ekologiczność produktu, co dziesiąty – na aspekty dietetyczne związane z obecnością glukozy czy laktozy.

Czego Polacy oczekują od miejsc, gdzie podawane są słodycze?
W przypadku lodziarni najważniejsza jest oferta rzemieślnicza, zróżnicowanie rodzajów lodów oraz nowe, nietypowe smaki – aż 56 proc. osób mówi o chęci spróbowania nowych smaków owocowych, warzywnych i z przyprawami.
W cukierniach najważniejsza jest atrakcyjna forma/ wygląd wyrobów, dużo przestrzeni, stolików, miejsc do siedzenia oraz wprowadzenie nowych, nietypowych smaków.
W kawiarniach priorytetami dla konsumentów są: oferta sezonowa (np. kawy mrożone na lato, herbaty rozgrzewające na zimę), dużo przestrzeni, stolików i miejsc do siedzenia oraz obecność ogródka. Najważniejsza dla klientów piekarni jest oferta rzemieślnicza, czyli produkcja własna wyrobów, na miejscu. Ponadto, konsumenci oczekują bogatej oferty słodkich wyrobów oraz nowych smaków pieczywa – np. z dodatkami: przyprawami, orzechami, owocami.
W ofercie dodatkowej lokali ze słodkościami klienci chętnie zobaczyliby słone, zdrowe przekąski, w szczególności świeżo wyciskane soki (89 proc.), sałatki (69 proc.), gotowe kanapki (65 proc) oraz słone tarty i inne przekąski na słono (67 proc.). Mężczyźni w większym stopniu cenią sobie w produktach słodkich tradycję, sprawdzone smaki, wysoką jakość. Kobiety z kolei nowoczesność, nowe smaki oraz korzystną cenę.
- Polacy chętnie odwiedzają miejsca, gdzie mogą skonsumować coś słodkiego. Na pewno ciekawym trendem jest to, że coraz częściej takim miejscem do konsumpcji jest piekarnia. Z naszego badania wynika, że jest ona równie często wybierana co kawiarnia. Z pewnością do takich zachowań przyczynił się rozwój piekarni w kierunku niedużych lokali, gdzie można skonsumować produkty na miejscu i dostać do nich kawę, herbatę czy sok. Warta podkreślenia jest również otwartość Polaków na nowe smaki – czy to lodów czy ciastek czy pieczywa. O ile lody o smaku chili czy ogórka jeszcze kilka lat temu mogły budzić kontrowersje, o tyle teraz respondenci otwarcie mówią, że czekają na nowości - komentuje Karolina Knyziak, badaczka z ARC Rynek i Opinia.
Badanie zostało zrealizowane przez ARC Rynek i Opinia metodą CAWI (ankiety online) na próbie 944 osób korzystających ze słodkiej oferty lokali.

Newsletter







Sales&More i Bank Pekao S.A. wkraczają do gry! Sukces kampanii „Jak nie teraz, to kiedy… wbijesz na wyższy level?”
Serwisy społecznościowe, których już nie ma. Czego nas nauczyły?
Będzie wielki powrót do „Szkła kontaktowego”?
Filip Chajzer ponownie w „Dzień Dobry TVN”. Kolejne powroty na jubileusz programu 


Dołącz do dyskusji: Co dziesiąty Polak jest czujny na gluten i laktozę w kupowanych na mieście słodyczach