Kalendarz Charytatywny #silnakobietachallenge2022. Wspierają Pakosińska, Dereszowska, Sykut-Jeżyna
Kalendarz Charytatywny #silnakobietachallenge2022 powstał dzięki współpracy Akademii Kobiet z Ogólnopolską Organizacją Kwiat Kobiecości w celu zebrania środków finansowych na profilaktykę raka szyjki macicy. W sesji zdjęciowej do kalendarza udział wzięły m.in. Katarzyna Pakosińska, Anna Dereszowska czy Paulina Sykut-Jeżyna.
Wszystkie środki uzyskane ze sprzedaży kalendarza zostaną przeznaczone na aktywności edukacyjne mające na celu zmianę świadomości społecznej dotyczącej raka szyjki macicy.
- Przyłączyłam się do tej akcji bez wahania, bo wiem, że profilaktyka może uratować życie. W naszej kobiecej codzienności bardzo często stawiamy siebie na ostatnim miejscu. Przez takie myślenie zaniedbujemy własne zdrowie, odkładamy na nieokreślone „później” wizytę u lekarza. „Nie mam czasu”, „wstydzę się”, „choroba mnie nie dotyczy” to najczęstsze wymówki. I jeszcze obecna pandemiczna rzeczywistość dodatkowo nie sprzyja zainteresowaniu badaniami profilaktycznymi. Trzeba coś z tym zrobić. Dziś. Już. Teraz - powiedziała Katarzyna Pakosińska, która zaangażowała się w powstanie kalendarza.
Kwiat Kobiecości promuje profilaktykę raka szyjki macicy
Ogólnopolska Organizacja Kwiat Kobiecości jest inicjatywą Idy Karpińskiej oraz innych kobiet, które tak jak ona wygrały walkę z rakiem szyjki macicy. Powołały ją po to, by zwiększać świadomość tej choroby i towarzyszyć kobietom, w tych trudnych chwilach.
- Statystyki pokazują, że rak szyjki macicy diagnozowany jest u dziesięciu Polek dziennie. Połowa z nich umiera. A przecież w przypadku szybkiego rozpoznania choroby jest ona wyleczalny w 100%. Dlatego tak ważne jest, by mówić o problemie jak najgłośniej. Stworzyliśmy kalendarz, który pozwoli nam zebrać środki na realizację działań statutowych Fundacji – powiedziała Ida Karpińska z Kwiatu Kobiecości.
Inicjatorka projektu Kalendarz Charytatywny #silnakobietachallenge2022 Monika Lichota z Akademii Kobiet informuje:
- Oficjalna premiera kalendarza #silnakobietachallenge2022 będzie miała miejsce 20 listopada, ale jest on już dostępny do zakupu na stronie akademiakobiet.pl/sklep. Gorąco wszystkich zachęcam do kupienia kalendarza dla swoich kobiet i od razu wpisanie w nim przypomnienia o konieczności umówienia się na badania profilaktyczne. Nie bójmy się, tylko badajmy się.
Na 12 kartach kalendarza znalazły się: Anna Dereszowska, Katarzyna Pakosińska, Katarzyna Zielińska, Paulina Sykut-Jeżyna, Roksana Stróżyk, Iwona Gabryończyk, Joanna Kuzdak, Aleksandra Karasińska, Agnieszka Mosurek – Zava, Dr inż. Anna Tępińska-Marcinek, Ida Karpińska i Monika Lichota.
Newsletter

Sales&More i Bank Pekao S.A. wkraczają do gry! Sukces kampanii „Jak nie teraz, to kiedy… wbijesz na wyższy level?”
Serwisy społecznościowe, których już nie ma. Czego nas nauczyły?
Będzie wielki powrót do „Szkła kontaktowego”?
Filip Chajzer ponownie w „Dzień Dobry TVN”. Kolejne powroty na jubileusz programu