Lidl: wykryte poziomy pozostałości pestycydów w jabłkach mieszczą się w limitach prawnych
Fundacja Pro-Test na bazie zleconych badań podała, że jabłka ze sklepów Lidla mają więcej pestycydów niż te w sklepach Biedronka (Jeronimo Martins Polska). - Wszystkie wykryte poziomy pozostałości pestycydów mieszczą się w limitach prawnych, a nawet nie przekraczają ⅓ dopuszczalnych limitów prawnych regulowanych przez Rozporządzenie (WE) NR 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady ws. najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni - zapewnia Aleksandra Robaszkiewicz z Lidl Polska.
Fundacja Pro-Test - dzięki zleconym badaniom - wykryła aż dziewięć różnych pestycydów w jabłkach z Lidla. W jabłkach z Biedronki były cztery pestycydy. Poza tym każdego z wykrytych związków chemicznych w jabłkach z Lidla było więcej – czasem nawet wielokrotnie – niż tych samych pestycydów w jabłkach kupionych w Biedronce.
W odpowiedzi na naszą publikację zareagowała Aleksandra Robaszkiewicz, head of corporate affairs and CSR w Lidlu. W nadesłanym oświadczeniu podkreśla, że dla Lidla zdrowie konsumentów i bezpieczeństwo produktów to kwestia priorytetowa.
" Rocznie przeprowadzamy ponad ok. 9 500 badań jakościowych produktów spożywczych w niezależnych, akredytowanych laboratoriach badawczych. Jakość produktów kontrolujemy na każdym etapie łańcucha dostaw. Współpracujemy tylko z zaufanymi dostawcami, którzy spełniają nasze wymagania jakościowe - wymagamy certyfikatów jakościowych, potwierdzających wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów - takich jak IFS na poziomie wyższym czy Global GAP - czytamy.
Dalej podkreślono, że w każdym pojedynczym badaniu analizowanych jest minimalnie 730 pestycydów, a w 2023 roku dla samych jabłek Lidl przeprowadził dobrowolnie ok. 870 badań.
“Ze wszystkich ok. 870 badań jabłek przeprowadzonych dobrowolnie przez firmę Lidl w 2023 roku w przypadku 92 proc. zawartość pestycydów nie przekraczała nawet 1/3 dopuszczalnych limitów prawnych, a 99,31 proc. było zgodnych z limitami prawnymi” - podkreślono.
Lidl ponadto zapewnia, że jest także w stałym kontakcie z dostawcami świeżych owoców i warzyw i otrzymane wyniki badań analizuje zarówno wewnętrznie, jak i z dostawcami.
"Wspólnie z naszymi dostawcami i producentami świeżych warzyw i owoców wypracowaliśmy ustalenia docelowe: zakładają one zrównoważoną redukcję stosowania środków ochrony roślin. W tym celu Lidl Polska opracował politykę zakupową dot. zrównoważonego zaopatrywania w świeże warzywa i owoce, która jako pierwsza została wdrożona na polskim rynku. Polityka ta zakłada zawartości poziomów pozostałości pestycydów na maksymalnym poziomie 1/3 dopuszczalnych limitów prawnych. Dodatkowo maksymalnie akceptujemy zawartość 5 pozostałości pestycydów, gdzie prawnie liczba ta nie jest w ogóle limitowana" - zaznaczono w wydanym oświadczeniu.
- Nawiązując do wspomnianych badań jabłek, chcielibyśmy podkreślić, że wszystkie wykryte poziomy pozostałości pestycydów mieszczą się w limitach prawnych, a nawet nie przekraczają ⅓ dopuszczalnych limitów prawnych regulowanych przez Rozporządzenie (WE) NR 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady ws. najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni - mówi Aleksandra Robaszkiewicz, head of corporate affairs and CSR w Lidl Polska.
Newsletter



Sales&More i Bank Pekao S.A. wkraczają do gry! Sukces kampanii „Jak nie teraz, to kiedy… wbijesz na wyższy level?”
Serwisy społecznościowe, których już nie ma. Czego nas nauczyły?
Będzie wielki powrót do „Szkła kontaktowego”?
Filip Chajzer ponownie w „Dzień Dobry TVN”. Kolejne powroty na jubileusz programu
Dołącz do dyskusji: Lidl: wykryte poziomy pozostałości pestycydów w jabłkach mieszczą się w limitach prawnych