Nowy właściciel CookUp. Założyciele odchodzą
Grupa Studi kupuje CookUp. Z biznesu odchodzą założyciele studia kulinarnego w Warszawie Jakub Mielniczuk i Kamila Liszczyna.

Według naszych informacji, do transakcji doszło pod koniec stycznia br. Formalnie nabywającym został Kukbuk, który ma docelowo konsolidować wszystkie podmioty należące do Grupy z sektora jedzeniowego.
- Od dwóch lat konsekwentnie rozwijamy portfolio usług skierowanych do pasjonatów jedzenia. Nabycie CookUp jest zatem naturalnym ruchem wzmacniającym naszą pozycję w tym segmencie. Wierzymy, że dzięki dodaniu kompetencji eventowych oraz szkoleniowych będziemy mogli dostarczyć więcej wartości dla naszych użytkowników oraz partnerów. Planujemy inwestować w rozwój tej marki i patrzymy na nią, jak z resztą na każdy nasz podmiot, w długim horyzoncie - przekazał Wirtualnemedia.pl Aleksander Wandzel, szef Studi.
CookUp powstał w 2013 roku. - CookUp to przede wszystkim studio kulinarne w Warszawie, w którym odbywają się warsztaty dla osób indywidualnych, pokazy, prezentacje, konferencje kulinarne dla firm oraz prywatne śniadania, obiady i kolacje z gotowaniem na żywo, jak również sesje zdjęciowe oraz wydarzenia integracyjne - czytamy w opisie firmy.
Zmiana właściciela CookUp
Założyciele Jakub Mielniczuk i Kamila Liszczyna nie zostają w biznesie. Na Facebooku napisali m.in.: „To nie będzie łatwy urodzinowy wpis, bo to nie są łatwe decyzje. Ta bez wątpienia była jedną z najtrudniejszych jaką przyszło nam podjąć. Po 12 latach nasz czas w CookUp dobiega końca. Napisaliśmy ten piękny rozdział wspólnie z Wami. Brakuje mi słów by opisać jak bardzo jesteśmy wdzięczni za to, co udało nam się wspólnie zbudować. Jesteście najpiękniejszą, najwspanialszą rodziną jaką mogliśmy sobie wymarzyć(…). Dziękujemy i widzimy się po drugiej stronie stołu!”
Nowi właściciele planują rozwój oferty warsztatów, wydarzeń B2B oraz w następnych krokach ekspansję na kolejne miasta. Przed pandemią CookUp był obecny m.in. w Poznaniu. Grupą docelową CookUp są pasjonaci jedzenia oraz osoby, które chcą poprawić swoje kompetencje kuchenne.
Czytaj także: Stanowski sprzedaje Weszło
Kilka miesięcy temu podawaliśmy, że Studi przejmuje wydawcę magazynu specjalistycznego o winie „Ferment” i serwis branżowy Winicjatywa. Do tego ma także m.in. wspomniany portal kulinarny Kukbuk.
Dołącz do dyskusji: Nowy właściciel CookUp. Założyciele odchodzą