Kosmiczne jedzenie w Żabce. Menu stworzył Mateusz Gessler
Sieć Żabka wprowadziła do sprzedaży dania opracowane przez kielecką firmę Lyfood na podstawie przepisów Mateusza Gesslera - dowiedział się portal Wirtualnemedia.pl. Zostały one stworzone specjalnie na potrzeby nadchodzącej misji na Międzynarodową Stację Kosmiczną

Start pierwszej polskiej misji na Międzynarodową Stację Kosmiczną planowany jest na 8 czerwca 2025 roku. Oprócz czteroosobowej załogi astronautów na orbitę poleci również Bonus Food, czyli menu posiłków, które we współpracy Europejską Agencją Kosmiczną stworzyła firma Lyofood, polski producent żywności liofilizowanej premium.
– Celem projektu Bonus Food jest zaopatrzenie astronautów biorących udział w misji kosmicznej w specjalną żywność, stanowiącą uzupełnienie ich standardowego jadłospisu – podano w komunikacie. W polskim menu Bonus Food znalazły się pierogi z kapustą i grzybami, zupa pomidorowa z makaronem orzo, leczo z kaszą gryczaną oraz kruszonka z jabłkiem. Receptury trzech pierwszych dań opracował kucharz i restaurator Mateusz Gessler, natomiast kruszonka została wybrana z oferty deserów producenta.

Dania z linii Astro Menu zamknięte zostały torebkach ozdobionych zdjęciami gwiazdozbiorów, galaktyk i mgławic uchwyconych przez teleskop Hubble’a. Nazwa obiektu, jego typ, lokalizacja oraz odległość od Ziemi zawarte są w dołączonym opisie astronomicznym, co nadaje produktom edukacyjny charakter.
Ilustracje umieszczone na frontowych etykietach to efekt współpracy Lyofood z polskimi artystami: Joanną Concejo (Astropierogi), Aleksandrą Czudżak (Astrodeser), Tomkiem Larkiem (Astrozupa) i Maćkiem Polakiem (Astrodanie).
Mateusz Gessler jest kucharzem i restauratorem. Obecnie gotuje w programie „Halo tu Polsat”.
Dołącz do dyskusji: Kosmiczne jedzenie w Żabce. Menu stworzył Mateusz Gessler