McDonald's eliminuje konserwanty ze swoich burgerów
Sieć restauracji McDonald's usuwa z burgerów w Stanach Zjednoczonych konserwanty takie jak propionian wapnia i benzoesan sodu. W ten sposób chce budować wizerunek sieci dbającej o zdrowie klientów.

Propionian wapnia i benzoesan sodu dotychczas obecne były m.in. w bułkach, sosach i serze. Mają zostać wycofane z siedmiu rodzajów burgerów, m.in. z Big Maca, zestawów Happy Meal oraz z burgerów Quarter Punder. Poprzez takie działania McDonald's chce budować wizerunek „zdrowej sieci” fast food.
Jak podaje CNN, już dwa lata temu firma wyeliminowała z kurczaków McNuggets sztuczne konserwanty oraz wysoko fruktozowy syrop kukurydziany, który obecny był w bułce. Syrop ten zastąpiono zdrowszym odpowiednikiem. W Egg McMuffins płynną margarynę zastąpiono masłem, usunięto też sztuczne konserwanty z McNuggets. Wiosną tego roku w ofercie McDonald's wprowadzono burgery Quarter Pounder, które przygotowywane są ze świeżej, a nie z mrożonej wołowiny.
McDonald's planuje do 2025 roku wprowadzić we wszystkich restauracjach recykling, zapowiada również całkowite przejście na opakowania pochodzące ze źródeł odnawialnych, produkcji certyfikowanej lub recyklingu.

Newsletter






Sales&More i Bank Pekao S.A. wkraczają do gry! Sukces kampanii „Jak nie teraz, to kiedy… wbijesz na wyższy level?”
Serwisy społecznościowe, których już nie ma. Czego nas nauczyły?
Będzie wielki powrót do „Szkła kontaktowego”?
Filip Chajzer ponownie w „Dzień Dobry TVN”. Kolejne powroty na jubileusz programu
Całodobowy kanał poświęcony Smerfom już nadaje po polsku 

Dołącz do dyskusji: McDonald's eliminuje konserwanty ze swoich burgerów