Roślinne burgery w McDonald’s. Partnerem Beyond Meat
Sieć McDonald’s zawarła porozumienie z firmą Beyond Meat zajmującą się wytwarzaniem roślinnych zamienników mięsa. Dzięki umowie w 2021 roku w ofercie McDonald’s mają się pojawić między innymi burgery McPlant stanowiące wegańską alternatywę dla tradycyjnych mięsnych kanapek sprzedawanych przez amerykański koncern.
Na rynku stopniowo rośnie oferta produktów, w których tradycyjne mięso jest zastępowane przez roślinne zamienniki. W 2019 r. fastfoodowa sieć KFC zaczęła serwować wegańską kanapkę „The Imposter". Tradycyjnego kotleta z kurczaka zastąpiono w niej quornem (suszona masa grzybowa z dodatkiem białka pozyskanego z ziemniaków) w charakterystycznej dla marki panierce.
Wegańskie burgery sprzedają także wybrane sieci handlowe. Kaufland ma w ofercie kanapkę Burger Beyond, składającą się z białka grochu. Własną linię wegeburgerów sprzedaje też Żabka. Bezmięsne produkty, w tym burgery, można również znaleźć w ofercie Lidla.
Czytaj także: PepsiCo i Beyond Meat będą produkować roślinne przekąski i napoje
McDonald’s razem z Beyond Meat
Rynkowy trend rosnącego zainteresowania wegańskimi alternatywami dla potraw mięsnych już pewien czas temu dostrzegła także sieć McDonald’s.
W listopadzie 2020 r. McDonald’s potwierdził wprowadzenie do oferty kanapki o nazwie McPlant, w której rolę mięsa przejmą odpowiednio przygotowane surowce pochodzenia roślinnego. Pomimo tego zabiegu wegańskie burgery mają smakiem przypominać swoje tradycyjne odpowiedniki.
McDonald’s zapowiedział, że McPlant pojawi się w menu w 2021 r., zaś firma ma pracować nad autorską recepturą i składem dania.
Teraz ujawniono, że w swoich planach wprowadzenia roślinnych kanapek McDonald’s będzie jednak korzystał ze wsparcia zewnętrznego partnera. Chodzi o firmę Beyond Meat, która zajmuje się wytwarzaniem roślinnych zamienników mięsa. Beyond Meat jest dostawcą swoich produktów dla kilku dużych sieci handlowych oraz rosnącej liczby fast foodów.
Zgodnie z informacjami podanymi przez CNN McDonald’s i Beyond Meat podpisały trzyletnie porozumienie, w ramach którego Beyond Meat stanie się największym dostawcą zamienników mięsa dla amerykańskiej sieci restauracyjnej.
Czytaj także: Wegański przewrót w menu IKEA
Zgodnie z zapowiedzią współpraca pomiędzy McDonald’s a Beyond Meat nie ograniczy się jedynie do burgerów. W przyszłości partnerzy zamierzają zaoferować klientom także dania składające się z roślinnych zamienników mięsa drobiowego czy wieprzowiny.
W rozmowie z CNN przedstawiciel McDonald’s wyjaśnił, że dzięki nowej umowie sieć będzie mogła znacząco zwiększyć możliwość wyboru dla klientów, zaś wprowadzenie do oferty wegańskich alternatyw w menu jest naturalnym krokiem w pożądanym kierunku zmian w zwyczajach żywieniowych na świecie.
Na razie nie podano żadnego konkretnego terminu w jakim McPlant miałby pojawić się w McDonald’s, nie wiadomo też czy będzie on dostępny od razu we wszystkich restauracjach sieci (na świecie jest ich ponad 37 tys., w Polsce 435).
Porozumienie z McDonald’s nie jest ostatnio jedyną podobną umową podpisaną przez Beyond Meat. Firma ma się stać także wiodącym dostawcą roślinnych surowców dla KFC, Taco Bell i Pizza Hut, restauracji należących do koncernu Yum Brands.
Newsletter



Sales&More i Bank Pekao S.A. wkraczają do gry! Sukces kampanii „Jak nie teraz, to kiedy… wbijesz na wyższy level?”
Serwisy społecznościowe, których już nie ma. Czego nas nauczyły?
Będzie wielki powrót do „Szkła kontaktowego”?
Filip Chajzer ponownie w „Dzień Dobry TVN”. Kolejne powroty na jubileusz programu
Dołącz do dyskusji: Roślinne burgery w McDonald’s. Partnerem Beyond Meat