„Mniej cukru, soli i tłuszczu? Kupuję to!” w kampanii Instytutu Żywności i Żywienia (wideo)
Instytut Żywności i Żywienia rozpoczął ogólnopolską kampanię społeczną przekonującą, że warto czytać etykiety i kupować zdrowsze produkty spożywcze. Za przygotowanie i realizację akcji odpowiadają firmy marketingowe bringMore advertising, Profile i Media Group.

Kampania jest skierowana do wszystkich osób decydujących o zakupach produktów żywnościowych w gospodarstwach domowych. Akcja m.in. ma kształtować w nich nawyk porównywania produktów spożywczych tej samej kategorii pod względem zawartości cukru, soli i tłuszczu, których nadmiar prowadzi do ryzyka rozwoju wielu chorób.
Wynika to z faktu, że jak pokazują badania zlecone przez Instytut Żywności i Żywienia, Polacy nie potrafią świadomie korzystać z informacji podawanych na etykietach produktów spożywczych.
Kampania jest realizowana w telewizji (od 9 stycznia w TVP1, TVP2, TVN, Polsacie i stacjach tematycznych), na outdoorze (od 2 stycznia citylighty w 10 największych miastach) oraz internecie (strona kupujeto.pl, bannery w serwisach dotyczących m.in. jedzenia i sportu). Ponadto zaplanowano w styczniu konferencje prasowe w Warszawie, Gdańsku, Poznaniu, Krakowie i Wrocławiu.
Budżet wszystkich działań wynosi 2,577 mln złotych. Projekt jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
Za przygotowanie i realizację akcji odpowiadają agencje bringMore advertising i Profile oraz dom mediowy Media Group.

Newsletter






Sales&More i Bank Pekao S.A. wkraczają do gry! Sukces kampanii „Jak nie teraz, to kiedy… wbijesz na wyższy level?”
Serwisy społecznościowe, których już nie ma. Czego nas nauczyły?
Będzie wielki powrót do „Szkła kontaktowego”?
Filip Chajzer ponownie w „Dzień Dobry TVN”. Kolejne powroty na jubileusz programu
Całodobowy kanał poświęcony Smerfom już nadaje po polsku 



Dołącz do dyskusji: „Mniej cukru, soli i tłuszczu? Kupuję to!” w kampanii Instytutu Żywności i Żywienia (wideo)