Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce
"Jestem transpłciowym mężczyzną w ciąży i istnieję" - mówi Logan Brown, bohater czerwcowego numeru brytyjskiego wydania magazynu "Glamour". Jego zdjęcie z odsłoniętym brzuchem znalazło się na okładce pisma. - To dowód na to, że normalizuje się to, co w wielu krajach na świecie jest już normalne - komentuje w rozmowie z portalem Wirtualnemedia.pl Maja Staśko, dziennikarka i aktywistka działająca na rzecz praw osób LGBT+.
Odchodzący z Grupy TVN Edward Miszczak najprawdopodobniej przejdzie do Polsatu - wynika z informacji pojawiających się w mediach. Miałby od 2023 r. zastąpić tam dyrektor programową Ninę Terentiew. - W tej sprawie nie mam nic do powiedzenia - ucina Tomasz Matwiejczuk, rzecznik prasowy Polsatu.
Abonenci sieci kablowej Vectra z pakietami obejmującymi stacje Canal+ mogą już korzystać z Canal+ online. Jak dowiedział się portal Wirtualnemedia.pl, operator kablowy będzie również sprzedawał dostęp do tego serwisu streamingowego osobom, które nie wykupują usług telewizyjnych, tylko na przykład same internetowe.
Tomasz Mildyn zrezygnował z pracy w TVN Warner Bros. Discovery – dowiedział się nieoficjalnie portal Wirtualnemedia.pl. Reporter związał się z wrocławskim oddziałem TVN24 w 2007 roku. W czerwcu minęłoby 17 lat od tego momentu.
Trójka walczy o odzyskanie słuchaczy, w ciągu ostatnich miesięcy doszło do wielu zmian ramówkowych i osobowych w stacji. Dokładniejsze wyniki pokazują wzrost słuchalności, ale daleko jeszcze do wyników sprzed lat. - Nie jest łatwo wstać z kolan. Tendencja na rynku jest spadkowa, a w Trójce jednak nastąpił wzrost - analizuje Marek Jaszczur z Media SWOT. Otrzymaliśmy także komentarz ze strony Polskiego Radia.
W nowej kampanii reklamowej dezodorantów Old Spice (produkowanych przez Procter&Gamble) wspólnie z promującym tę markę od kilku lat Isaiahem Mustafą występuje Filip Chajzer. Akcja jest realizowana pod hasłem „Randka w ciepło”.
Polskie Radio wystąpiło do Urzędu Patentowego, by zastrzec tytuły kilkudziesięciu audycji nadawanych na różnych antenach, w tym ponad 30 audycji Trójki. Chodzi m.in. o nazwy „Serwis Trójki”, „Trzy kwadranse Jazzu” czy „Myślidziecka 357”. - Nie planowaliśmy wykorzystywania nazw trójkowych audycji, nie ma obaw - mówi portalowi Wirtualnemedia.pl Kuba Strzyczkowski.
Katarzyna Dowbor, która od stycznia br. prowadzi „Pytanie na śniadanie” w TVP2, zostanie nową szefową Fundacji TVP. Zapowiedział to podczas jesiennej konferencji ramówkowej Tomasz Sygut, dyrektor generalny TVP.
Wydaje się, że niedawny kryzys wizerunkowy, zakończony odejściem prezesa Piotra Jedlińskiego, nie wpłynął negatywnie na finansowanie Radia Nowy Świat. Nowe medium miesięcznie dostaje od patronów ponad 735 tys. zł. - Ważne jest postawienie przede wszystkim na etykę i budowanie radia z uwzględnieniem wartości, z powodu których zostało ono powołane - mówi Wirtualnemedia.pl prof. Dariusz Tworzydło z Uniwersytetu Warszawskiego.
Sześciu dziennikarzy, którzy w swojej pracy zajmują się tematyką filmową czy serialami, poprosiliśmy o wskazanie ich zdaniem najlepszych produkcji 2020 roku. Z polskich najwięcej wskazań - aż pięć - miała „Sala samobójców. Hejter”. W przypadku tych zagranicznych nie było takiej jednomyślności, ale najwięcej - trzy głosy - otrzymał „Jojo Rabbit”. Opinie m.in. Andrzeja Sołtysika z TVN, Bartosza Węglarczyka z Onetu, Oli Salwy z „Kina” czy Aleksandry Szatan z „Dziennika Zachodniego”.
Niektórzy dziennikarze zarzucili „Wiadomościom” TVP1, że w komputerowej wizualizacji piątkowego wypadku drogowego z udziałem Beaty Szydło błędnie zmieniono na jezdni linię ciągłą na przerywaną.
Katolickie Stowarzyszenie Dziennikarzy zażądało od Rady Etyki Mediów i Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji ukarania radia Eska Rock za wyemitowanie piosenki „Po trupach do celu”.
W poniedziałek okazało się, że nowym dyrektorem i redaktorem naczelnym Trójki został Kuba Strzyczkowski. Zastąpił Tomasza Kowalczewskiego, krytykowanego w ostatnich dniach po unieważnieniu notowania Listy Przebojów Trójki. - Nie wrócę do Trójki. W mediach publicznych są karni żołnierze - powiedział Wirtualnemedia.pl Wojciech Mann.
W październiku stacja TV Puls rozpocznie na swojej antenie emisję serialu Telewizji Polskiej „Ranczo”. Kultowa produkcja o losach mieszkańców Wilkowyj pojawi się w popołudniowym paśmie.
Magazyn „Nie da się ukryć” w tym roku śledziło średnio 359 tys. osób. Względem analogicznego okresu rok wcześniej audycja straciła 80 tys. widzów - wynika z raportu Wirtualnemedia.pl. Telewizja Polska zdjęła program z anteny, w zamian stopniowo wprowadza do oferty inne projekty.
W programie „#Jedziemy” w TVP Info zaprezentowano jako autentyczny wpis twitterowy internauty podszywającego się pod marszałka Senatu Tomasza Grodzkiego. Prowadzący Michał Rachoń szybko zorientował się w błędzie. - Czy ja mam was tam palnąć w głowę w tej reżyserce? To nie jest tweet pana profesora Grodzkiego, to jest fejk - stwierdził. Przeprosił też Grodzkiego.
Portugalska policja przeprowadziła szereg przeszukań domów osób związanych z grupą EVO, która prężnie działała w obszarze piractwa IPTV na całym świecie. Przestępcy mieli narazić legalne serwisy streamingowe i nadawców telewizyjnych na straty w wysokości ponad miliona euro.
Dziennikarka Małgorzata Walczak poinformowała, że po ponad pół roku od powrotu do TVP Info odchodzi ze stacji. Uzasadniła to krytykowaniem w „Wiadomościach” zachowania jej partnera Filipa Chajzera, prowadzącego „Dzień dobry TVN”. - To jak w „Wiadomościach” przedstawia się osobę, którą kocham i z którą jestem , jest dla mnie nie do zaakceptowania . Kolejny materiał uderzający w Filipa, czyli w moją rodzinę po prostu mnie boli - uzasadniła.
W TVP Info po śmierci byłego ministra środowiska prof. Jana Szyszki poinformowało, że „źle znosił ataki na jego osobę”, ilustrując to fragmentem relacji w TVN24. - Łączenie śmierci prof. Jana Szyszki z pracą dziennikarzy jest niegodziwym wykorzystywaniem śmierci do bieżącej polityki - skomentował Adam Pieczyński, redaktor naczelny TVN24.
Po raz pierwszy w swojej historii YouTube opublikował raport dotyczący przestrzegania wytycznych dla społeczności i walki ze szkodliwymi treściami w serwisie. W okresie od października do grudnia 2017 r. z platformy usunięto ponad 8,2 mln drastycznych i niedozwolonych filmów. Z górą 6,6 mln tych klipów zostało zidentyfikowanych przez sztuczną inteligencję, a prawie 76 proc. treści usunięto zanim zostały obejrzane przez jakiegokolwiek użytkownika.